Xαράλαμπος Μπονάτσος: Από το «ναι σε όλα» στην ανεξαρτητοποίηση

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα η απόφαση του κ.Μπονάτσου να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος και από την παράταξη που τον ανέδειξε μετά από δέκα χρόνια (περίπου) απουσίας από τα αυτοδιοικητικά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Αντιθέτως ο κ.Μπονάτσος είναι συνεπής στις ανεξαρτητοποιήσεις. Αν δεχτούμε λοιπόν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, το κακό έγκειται στο ότι κάποιοι δεν την ανάγνωσαν σωστά. Αυτό που κάνει εντύπωση στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κ.Μπονάτσου, η υπερεργατικότητα του οποίου θα λείψει από τη δημοτική αρχή και από τους εργαζομένους του δήμου…, είναι τρία σημεία.

Πρώτον, αναφέρεται για συνέπεια στις αξίες του. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που να διαφώνησε με τη δημοτική αρχή. Η αλήθεια είναι πως δεν βρήκαμε. Επομένως, αν διαφωνούσε με τον εαυτό του, ή με τους φίλους του, ουδόλως ενδιαφέρει τους δημότες. Τον εξέλεξαν για να έχουν παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, όχι για να λέει ναι σε όλα. Είτε δηλαδή διαφωνούσε και ψήφιζε τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, πράγμα που τον καθιστά ανεύθυνο ως προς τις αξίες του και τους ψηφοφόρους του, είτε μετά από τρία χρόνια και μπαίνοντας στην προεκλογική περίοδο έκανε μια εσωτερική ανασκόπηση και θεώρησε πως κακώς ψήφιζε στο δημοτικό συμβούλιο τρία χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ζήτημα επιπολαιότητας και πάλι ανευθυνότητας. Από την πρώτη μέρα πρέπει να είναι ένας αιρετός συνεπής ως προς τους δημότες.

Όπως ισχυρίζεται και να διαφωνούσε με τη δημοτική αρχή και να ψήφιζε τα πάντα στο δημοτικό συμβούλιο, είναι δύσκολο να ισχύει. Υπάρχουν και αυτοί που λένε πως θέλει να κατέβει δήμαρχος και πως πλησιάζει διάφορους από το Προάστιο Πρότυπο για να τον στηρίξουν. Πιθανό και αυτό. Η υπέρμετρη φιλοδοξία είναι θεμιτή. Στο διάβα της βέβαια έχει πάρει πολύ κόσμο μαζί της…

Το δεύτερο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, όπως λέει, έστειλε επιστολή στο Γαλάνη. Δεν γνωρίζουμε τι αναφέρεται σε αυτήν, αλλά εξ’ όσων γνωρίζουμε το γραφείο του δημάρχου με αυτό του κ. Μπονάτσου είναι δίπλα. Θα μπορούσε να χτυπήσει μια πόρτα να πιούν ένα καφέ να τα πουν. Να μιλήσει σε μια μάζωξη του συνδυασμού. Επιστολές στέλνονται όταν η απόσταση είναι τοπικά μεγάλη  και… του Αγίου Βαλεντίνου.

Το τρίτο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι «κοιτώντας στα μάτια τους δημότες, θα συνεχίσω να διεκδικώ ένα καλύτερο αύριο». Σίγουρα από τη θέση του αντιδημάρχου θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερα στους δημότες που τον εξέλεξαν, συγκριτικά από τη θέση του ανεξάρτητου συμβούλου.

Ποια είναι η αλήθεια; Προφανώς επειδή έρχονται εκλογές ο κ.Μπονάτσος ίσως θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει τη δημαρχία. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές. Αλλά οφείλει πρώτα να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του:

  1. Γιατί ψήφιζε στο δημοτικό συμβούλιο όλες τις προτάσεις της δημοτικής αρχής;
  2. Πού έχει καταγραφεί (επίσημα και όχι με…επιστολή εύρεσης αφορμής, λίγο πριν την ανεξαρτηροποίηση) η διαφωνία του και σε ποια ζητήματα
  3. Πώς θα εκπροσωπήσει τους δημότες που τον εξέλεξαν από τη θέση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου; Με ποιες προτάσεις και ποια δύναμη;
  4. Με ποια ζητήματα διαφωνούσε και ποιες οι προτάσεις που κατέθεσε. Συγκεκριμένα.

Σε διαφορετική περίπτωση όσοι βλέπουν προσωπικές φιλοδοξίες και τακτική πίσω από την κίνησή αυτή θα δικαιωθούν. Θα ήταν πιο τίμιο να πει ο κ.Μπονάτσος «θεωρώ θα τα καταφέρω καλύτερα από το Προάστιο Πρότυπο, κάνω το δικό μου συνδυασμό και κατεβαίνω», παρά να αναλώνεται σε συναισθηματικές αναρτήσεις, χωρίς ίχνος συγκεκριμένης πρότασης ή εντοπισμό των διαφωνιών.

Σε ό,τι αφορά στη δημοτική αρχή. Έχει κλείσει συνεργασία στο Ν. Ψυχικό με γνωστή αυτοδιοικητικό, έρχεται και άλλη συνεργασία. Ίσως και αυτά να ενόχλησαν ορισμένους. Σε κάθε περίπτωση όμως του κ. Μπονάτσου είχαν προηγηθεί δύο ακόμα ανεξαρτητοποιήσεις. Μια ενδοσκόπηση σίγουρα πρέπει να γίνει για το τι πήγε λάθος μέχρι σήμερα και τι θα αλλάξει αύριο.

Τέλος, το πλήγμα από την ανεξαρτητοποίηση του κου. Μπονάτσου εκτιμάμε πως είναι διαχειρίσιμο. Ο λόγος είναι πως μεσολαβεί καιρός μέχρι τις εκλογές, επομένως υπάρχει χρόνος. Και η μεν δημοτική αρχή θέλει χρόνο για να κλείσει συνεργασίες, ο δε κος. Μπονάτσος για να βρει συμμάχους. Αν δεν είναι αυτό win win, τι είναι;