Η επόμενη μέρα της πανδημίας φέρνει την πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο της ελληνικής οικονομίας. Το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα στραφούν και σε ό,τι αφορά την χώρα μας σε πράσινες επενδύσεις. Οι οποίες μάλιστα θα έχουν και έντονο τοπικό χαρακτήρα. Όπως συμβαίνει λοιπόν π.χ στην Αστυπάλαια με την ηλεκτροκίνηση έτσι και με την ανακύκλωση, το Ψυχικό φαίνεται πως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία νέα πράσινη κουλτούρα στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών.
Υπερσύγχρονο κέντρο
Τα 300 στρέμματα των παλιών λατομείων Ψυχικού – Κέκροπα που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί άτυπα σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού έχει επιλεγεί για την fast track κατασκευή ενός υπερσύγχρονου πράσινου κέντρου ανακύκλωσης αποβλήτων στα πρότυπα ανάλογων εγκαταστάσεων της Βόρειας Ευρώπης όπως συμβαίνει στην Κοπεγχάγη στη Βιέννη και αλλού.
Η έκταση των παλαιών λατομείων Κέκροπα κρίθηκε ως η καταλληλότερη καθώς τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει στασιμότητα και διαρκής υποβάθμιση του σημείου.
Λύση στη…διαμάχη
Αφενός με αυτό τον τρόπο θα λυθεί ο χρόνιος γόρδιος δεσμός της διαμάχης για την περιοχή, αφετέρου δε το κέντρο θα είναι απολύτως συμβατό με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού που προβλέπει μεταξύ άλλων όπως είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου:
“Χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων στο 90% του συνολικού παραγόμενου βάρους κλαδέματα γκαζόν και τα λοιπά που θα οδηγούνται σε κατάλληλο χώρο στο πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας με γειτονικούς δήμους” αλλά και ” συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών σε κεντρικό πράσινο σημείο” με την περιοχή Κέκροπα να κρίνεται ως ιδανική αφού τόσες δεκαετίες παρέμεινε αναξιοποίητη.
“Πράσινη” διαχείριση απορριμμάτων
Όχι μόνο γιατί μπορεί να γίνει διαχείριση των αποβλήτων του Δήμου αλλά προσφέρεται λόγω της γεωγραφικής του θέσης και για συνεργασία με τους όμορους Δήμους για την διαχείριση αποβλήτων τόσο από το Γαλάτσι όσο και από τους Δήμους Αθηναίων (μόνο του 7ου διαμερίσματος) και Αμαρουσίου.
Όπώς μπορείτε να δείτε και στις μακέτες που εξασφαλίσαμε, όταν το έργο ολοκληρωθεί πιθανότατα ως ΣΔΙΤ μέσα στους επόμενους 36 μήνες και με χρηματοδότηση είτε από το ταμείο ανάκαμψης από το ΕΣΠΑ η εικόνα των εγκαταλελειμμένων λατομείων θα έχει τη δώσει τη θέση της σε ένα υπερσύγχρονο πράσινο κέντρο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην πόλη του Ψυχικού.
Προστασία από προσφυγές και γραφειοκρατία
Το γεγονός βέβαια ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση όπως συνέβη και με τα περισσότερα έργα του ταμείου ανάκαμψης ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις. Οι αλλαγές όμως στο νομοθετικό πλαίσιο των επενδύσεων προστατεύουν από προσφυγές και γραφειοκρατία ειδικά έργα που συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.