Πλαστά διπλώματα σε πιλότους: Όλη η δράση του «αρχηγού» από το Ν. Ψυχικό

Πηγή: Zougla.gr

Ο 70χρονος «Αρχηγός» του κυκλώματος που «καθοδηγούσε στις θεωρητικές εξετάσεις» μέσω ακουστικού και κάμερας υποψήφιους πιλότους για ερασιτεχνικό και επαγγελματικό δίπλωμα μπροστά στο κέρδος δεν σκέφτηκε ούτε μία φορά ότι η «επιχείρησή» του έχει αντίκτυπο στην δημόσια ασφάλεια.

Η εμπειρία του ως πρώην υπάλληλος των Ολυμπιακών Αερογραμμών ήταν το «εισιτήριο» για να πείθει υποψήφιους πιλότους ότι μπορεί να τους βοηθήσει στις εξετάσεις με το αζημίωτο φυσικά. Κάθε υποψήφιος έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έδινε μόνο στον «Αρχηγό» το ποσό των 7.800 ευρώ κατά μέσο όρο.

«Όσοι δεν μπορούν να πετύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις πολλαπλής επιλογής που κάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  της Αυστρίας σε συνεργασία με εταιρεία εντός της Ελλάδας πλησιάζουν τον  Στάθη Π , και εκείνος τους προμηθεύει με κάμερα για να βλέπει από το σπίτι του τις ερωτήσεις και ακουστικό για να τους υπαγορεύει τις σωστές απαντήσεις».

Η έρευνα ξεκίνησε αμέσως με τις αρχές να διαπιστώνουν πως είχε στηθεί η επιχείρηση. Ο 70χρονος είχε «στρατολογήσει»  άλλα δύο άτομα ο ένας εκ των οποίων ήταν ιδιοκτήτης σχολής πιλότων στην Θεσσαλονίκη. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία γιατί για να μπορέσει κάποιος πιλότος να δώσει τις θεωρητικές εξετάσεις έπρεπε να ανήκει σε κάποια σχολή πιλότου. Όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι, έπαιρναν ψευδή βεβαίωση από τον ιδιοκτήτη και συνεργάτη του Εγκεφάλου ότι φοιτούσαν στη σχολή του .

Η διάδοση της δράσης τους γίνονταν από στόμα κυρίως από πιλότους που είχαν καταφέρει να περάσουν με «παράνομο»  τρόπο τις εξετάσεις είτε από άτομα που κινούνται στο χώρο της Αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψηφίων χειριστών -πιλότων.

Η πρώτη επαφή με τον Στάθη Π. ήταν τηλεφωνική που ενημέρωνε τον υποψήφιο πιλότο πως η επιτυχία του στις θεωρητικές εξετάσεις ήταν εξασφαλισμένη.

Ακολουθούσε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο όπου δίνονταν οι οδηγίες αλλά και η αμοιβή που έπρεπε να καταβάλλουν.

Όλο το οπτικοακουστικό υλικό ( κάμερες και ακουστικά ) οι υποψήφιοι θα έπρεπε να το αγοράσουν οι ίδιοι  από κατάστημα που ο ίδιος συνεργαζόταν. Αν δεν μπορούσαν τότε το αγόραζε εκείνος για λογαριασμό τους από το συγκεκριμένο κατάστημα.

Η “πρόβα ” πριν τις εξετάσεις

Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος  έκανε πρόβα με τους υποψήφιους πιλότους αν λειτουργούν καλά οι «κάμερες –ψείρες» αλλά και τα ακουστικά που είχαν στα αυτιά τους.

Τους καθοδηγούσε ακόμη και στο τι θα φορούσαν την ημέρα των εξετάσεων ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί  από τους εξεταστές. Προτείνονταν μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο, έτσι ώστε να αποκρύπτονται και να μην εντοπίζονται ο οπτικοακουστικές συσκευές, ενώ μέσω τηλεφωνικής συσκευής αναμετάδοσης δεδομένων διαδικτύου hot-spot), είχε ζωντανή εικόνα των ερωτήσεων, που προβάλλονταν στην οθόνη του tablet. Η κάμερα ήταν τοποθετημένη στο άνω ένδυμα τους (λ.χ. μπλούζα, πουκάμισο), που είχε διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Ο 70χρονος είχε λύσει και το πρόβλημα των συνδέσεων καθώς για να λειτουργήσει όλο το «σύστημα» θα έπρεπε να υπάρχουν κάρτες SIM,όμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στις συνήθεις συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Οι κάρτες είχαν βρεθεί και ήταν δηλωμένες σε αλλοδαπούς – φαντάσματα.

Η ημέρα της εξέτασης και η ενδοεπικοινωνία

Αφού είχαν γίνει πρόβες και συνεννοήσεις οι υποψήφιοι έμπαιναν στο χώρο της εξέτασης .ο Στάθης Π. άνοιγε τον υπολογιστή του στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό  και στη συνέχεια ακουγόταν στο αυτί του υποψήφιου να του δίνει οδηγίες να σταθεί στο σωστό σημείο, ώστε, μέσω της κάμερας που έφερε να επιτύχει ακριβή οπτική επαφή με την οθόνη της ηλεκτρονικής ταμπλέτας (tablet), που προβάλλονταν οι ερωτήσεις με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών ένα (1), δύο (2) ή τρία (3). Στη συνέχεια έλεγε τη σωστή απάντηση την οποία εντόπιζε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα στον υπολογιστή.

Ακόμα και στις επικοινωνίες τους ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί και χρησιμοποιούσαν κωδικούς.

Τηλεβοήθεια αποκαλούσαν όλη τη διαδικασία.

Μπιλάκι αποκαλούσαν την ψείρα.

Μηχανήματα ή πράγματα, ήταν οι συσκευές (κάμερες -ψείρες).

Μαύροι οι εξεταζόμενοι χειριστές πιλότοι που ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών.

«Για να τον αναλάβω θέλω  2.000- 3.000 ευρώ»

Επί δύο μήνες οι αρχές  άκουγαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών της συμμορίας. Σε μία από αυτές στις 8 Μαρτίου ένας άντρας ζητά από τον 70χρονο να αναλάβει έναν υποψήφιο πιλότο ο οποίος είχε κάτοχος Αμερικανικής άδειας χειριστή  αεροσκάφους αλλά ήθελε να αποκτήσει και την Ευρωπαϊκή Άδεια». Για να τον αναλάβω θέλω 2.000- 3.000 ευρώ», του είπε.

Επιπλέον, προέκυψε ακόμα  απόπειρα νόθευσης της διαδικασίας εξέτασης χειριστών αεροσκαφών, για την πρόσληψη τους από την «AEGEAN AIRLINES». Στις 28 Ιανουαρίου υποψήφιος πιλότος ακολουθεί την παράνομη διαδικασία αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί η κάμερα που είχε πάνω του παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα.

Ο 70χρονος παζάρευε όμως και την αγορά αεροσκάφους με παράδοση προκαταβολής 85.000 ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό -άγνωστο πόσο -αναφέρεται ότι θα δίνονταν ως «μαύρα».

Η συμμορία κατάφερε να πάρει 39.000 ευρώ από 5 πιλότους  ενώ είναι άγνωστο σε πόσους ακόμη πριν αποκαλυφθεί η δράση τους μεσολάβησαν με τον  συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να  πετύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις.

Παρά τον ντόρο όμως και τον κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και τις  δημόσιες συγκοινωνίες τόσο ο αρχηγός όσο και τα υπόλοιπα μέλη  πέφτουν στα «μαλακά « καθώς κατηγορούνται για πλημμελήματα.