Νόμος 4623/2019: Οι διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων

Την 9η Αυγούστου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Α’134/9.8.2019) το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε  στην Ολομέλεια της Βουλής την 8η Αυγούστου και περιλαμβάνει τις διορθώσεις στον Κλεισθένη για την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας.

Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί πλέον το Νόμο 4623/2019.

Ενώ είχε κατατεθεί με 108 άρθρα, τελικώς περιλαμβάνει 121, εξαιτίας των εκπρόθεσμων Τροπολογιών που ενσωματώθηκαν στη συνέχεια.

Από αυτά, αυτοδιοικητικού ενδιαφέροντος είναι:

– τα άρθρα 1 έως και 18, που στην πλειοψηφία τους καταργούν διατάξεις του Κλεισθένη με τις οποίες είχαν αντικατασταθεί σημεία του Καλλικράτη,

– το 93 για τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφερειάρχη,

– το 98 περί αναστολής της παροχής κοινωφελούς εργασίας είτε ως κύρια ποινή είτε ως μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής ή χρηματικής ποινής,

– το 114 με τις εννέα διατάξεις της Τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως έχετε διαβάσει αναλυτικά στο Psychiko24, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία μεσολάβησαν σελίδες επί σελίδων με αλλαγές επί του νομοσχεδίου, ορισμένες από τις οποίες ιδιαίτερα σημαντικές για τους ΟΤΑ.

Συνεπώς, είναι αναγκαία η γνώση και χρήση του τελικού περιεχομένου του Νόμου όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, καθώς συζητήσεις και διαδικτυακές αναρτήσεις, που παρατηρούνται καθημερινά και στηρίζονται είτε στην αρχική μορφή του είτε ακόμα στις φήμες που κυκλοφορούσαν πριν την κατάθεση του, προφανώς απέχουν από την πραγματικότητα.

Δείτε τις διατάξεις εδώ