Κέκροψ: Τα σχέδια της εταιρείας για το Ψυχικό και την Παλαιά Αγορά

Άργησε περίπου τρεις δεκαετίες, αλλά η δικαστική δικαίωση για την Κέκροψ ήρθε, μετά και την ολοκλήρωση, πρόσφατα, της καθαρογραφής της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, βάσει της οποίας η έκταση των 200 στρεμμάτων στα πρώην Λατομεία Ψυχικού δεν ανήκει στην κυριότητα του Δημοσίου. 

Ως εκ τούτου, η τεχνική εταιρεία ετοιμάζεται να δικαιώσει ξανά το… όνομά της που προέρχεται από το βασιλιά της Αρχαίας Αθήνας Κέκροπα, ο οποίος είχε χτίσει πόλεις στην Εύβοια και την Κωπαΐδα, ενώ υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης πόλης της Αθήνας. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να ξεπεραστεί “ουρά” δασικών και πολεοδομικών ζητημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα επιμέρους τμήματα της έκτασης των 200 στρεμμάτων στο Ψυχικό, ώστε η εισηγμένη να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αξιοποίησης. Η εταιρεία δρομολογεί και την αξιοποίηση του οικοπέδου 1,2 στρεμμάτων στην οδό Μελετοπούλου 7 στο Ψυχικό, το οποίο, πριν από μερικούς μήνες, με Προεδρικό Διάταγμα αποχαρακτηρίστηκε ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου.

Τα σχέδια αξιοποίησης

Από τα 200 στρέμματα (193,867 στρ.) της έκτασης του πρώην λατομείου περίπου 185 στρέμματα έχουν κριθεί αναδασωτέα και κατ’ επέκταση τμήμα μόνο του οικοπέδου είναι αξιοποιήσιμο. Τα σχέδια της Κέκροψ περιλαμβάνουν την υλοποίηση πολυτελών κατοικιών, αλλά ο χρόνος έναρξης του project είναι σε συνάρτηση με το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ωρίμανση του ακινήτου, δηλαδή η εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα τρία ακίνητα που συγκροτούν την έκταση των 200 στρεμμάτων είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί, ενώ στα υπόλοιπα δύο χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ορισμένα δασικά και πολεοδομικά ζητήματα.

Όπως, εξάλλου, ανέφερε, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της Intrakat, ο διευθύνων σύμβουλος της Κέκροψ Πέτρος Σουρέτης (έχει την ίδια θέση στην κατασκευαστική), “ο χρονικός προσδιορισμός υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι μια σημαντική πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροχρόνιες διαδικασίες ωρίμανσης αντίστοιχων έργων”. Ταυτόχρονα, το σχέδιο της Κέκροψ περιλαμβάνει την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Φιλοθέης – Ψυχικού, “με επίκεντρο τα λατομεία, που σήμερα βρίσκονται σε σημείο εγκατάλειψης, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού”, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία.

Η διαμάχη για τα 200 στρέμματα της εταιρείας με το Δημόσιο, χρονολογείται από το 1988, οπότε το Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή-η οποία δεν έγινε δεκτή-, αξιώνοντας την ιδιοκτησία-ως δάσους- τμήματος της συγκεκριμένης έκτασης στην περιοχή των Τουρκοβουνίων.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του οικοπέδου στην οδό Μελετοπούλου 7 στο Ψυχικό, πλησίον του Αττικού Άλσους, μετά από την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ετοιμάζει οιστικικό συγκρότημα στην περιοχή. Η Κέκροψ αναμένει έσοδα από μισθώματα και από την Παλαιά Αγορά Ψυχικού που διαθέτει 16 καταστήματα (973 τ.μ.), με τις κύριες κατασκευαστικές εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί.

Ιδρύθηκε το 1923

Η Κέκροψ ιδρύθηκε, κατά το τελευταίο έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1923. Τη χρονιά, κατά την οποία υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης, οι δύο βασικοί μέτοχοί της, ο Γεώργιος Ησαΐας και η “Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας” συνεισέφεραν στην εταιρεία δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία, μετά την κατάρτιση ενός από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της εποχής, αποτέλεσαν το συνοικισμό του Παλαιού Ψυχικού.

Συγκεκριμένα, ο βιομήχανος και πολιτικός Γεώργιος Ησαΐας συνεισέφερε, παραχώρησε και μεταβίβασε στην Κέκροψ έκταση χιλίων στρεμμάτων, η οποία συνορεύει ανατολικά με την τότε γνωστή, ως εθνική οδό Αθηνών – Κηφισίας και δυτικά με τα Τουρκοβούνια. Από την πλευρά της, η Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας μεταβίβασε στην εισηγμένη “το εφαπτόμενο προς το προηγούμενο κτήμα του Γεωργίου Ησαΐα βορειοανατολικό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως τριών χιλιάδων στρεμμάτων, συνορευόμενο γύρωθεν με την Οδό Κηφισίας και παλαιό δρόμο Αμαρουσίου, Καλογρέζα, και Όμορφη Εκκλησιά”.

Εκείνη την εποχή, με την αγορά οικοπέδου από την Κέκροψ, ο ιδιοκτήτης υποχρεούνταν να ανεγείρει κατοικία, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Μάλιστα, η εισηγμένη από το 1967 στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσέφερε, επί πληρωμεί, στους ανώτατης τάξης πελάτες της υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού, αλλά και μετακινήσεις με ειδικά λεωφορεία.

Το ρυμοτομικό σχέδιο του Ψυχικού και ο προσδιορισμός των, προς οικιστική, ανάπτυξη εκτάσεων αποτέλεσε έργο των δύο μετόχων της εταιρείας.