Παρείχε στους πελάτες της φως, νερό και εξασφάλιζε τις μετακινήσεις προς το κέντρο της Αθήνας σε μια εποχή που η απόσταση από το Παλαιό Ψυχικό ήταν μια μικρή εκδρομή. Αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Ελλάδας και εισηγμένη στο Χ.Α. από το 1967. Πρόκειται για την «Ξενοδοχειακαί – Τουριστικαί – Οικοδομικαί & Λατομικαί Επιχειρήσεις – Ο Κέκροψ», την εταιρεία που μετέτρεψε το Παλαιό Ψυχικό στον πλέον περιζήτητο οικιστικό «φιλέτο» του λεκανοπεδίου Αττικής, η οποία σήμερα διαθέτει την μεγαλύτερη «κρυφή αξία» μεταξύ του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών.
Η Κέκροψ ιδρύθηκε, κατά το τελευταίο έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1923. Τη χρονιά, κατά την οποία υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης, οι δύο βασικοί μέτοχοί της, ο Γεώργιος Ησαΐας και η «Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» συνεισέφεραν στην εταιρεία δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία, μετά την κατάρτιση ενός από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της εποχής, αποτέλεσαν το συνοικισμό του Παλαιού Ψυχικού.
Συγκεκριμένα, ο βιομήχανος και πολιτικός Γεώργιος Ησαΐας συνεισέφερε, παραχώρησε και μεταβίβασε στην Κέκροψ έκταση χιλίων στρεμμάτων, η οποία συνορεύει ανατολικά με την τότε γνωστή, ως εθνική οδό Αθηνών – Κηφισίας και δυτικά με τα Τουρκοβούνια. Από την πλευρά της, η Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας μεταβίβασε στην εισηγμένη «το εφαπτόμενο προς το προηγούμενο κτήμα του Γεωργίου Ησαΐα βορειοανατολικό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως τριών χιλιάδων στρεμμάτων, συνορευόμενο γύρωθεν με την Οδό Κηφισίας και παλαιό δρόμο Αμαρουσίου, Καλογρέζα, και Όμορφη Εκκλησιά».
Εκείνη την εποχή, με την αγορά οικοπέδου από την Κέκροψ, ο ιδιοκτήτης υποχρεούνταν να ανεγείρει κατοικία, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Μάλιστα, η εισηγμένη από το 1967 στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσέφερε, επί πληρωμεί, στους ανώτατης τάξης πελάτες της υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού, αλλά και μετακινήσεις με ειδικά λεωφορεία.
Οι δύο μέτοχοι δημιούργησαν για πρώτη φορά το ρυμοτομικό σχέδιο του Ψυχικού, χάραξαν δρόμους και προσδιόρισαν τις προς οικιστική ανάπτυξη εκτάσεις, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε η τεχνογνωσία ούτε νομοθετικό πλαίσιο. Νομίζω ότι η σημερινή εικόνα του Ψυχικού, τους δικαιώνει απόλυτα, αφού, αν δεν είχαν λάβει τότε τη σχετική πρωτοβουλία, η περιοχή ενδεχομένως να μη διέφερε σε τίποτα από το Παγκράτι.
Έκτοτε η εταιρία επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στην κατασκευή κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε ιδιόκτητα οικόπεδά της, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό. Ωστόσο, η πλειονότητα των επενδυτικών και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της εταιρείας στο Π. Ψυχικό, τελεί σήμερα είτε υπό απαλλοτρίωση είτε υπό διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο.
H δραστηριότητα στο Π.Ψυχικό
Η Eταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο του ακινήτου από την ίδρυσή της, το 1923, όταν οι ιδρυτές της συνεισέφεραν δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους τα οποία, μετά την πολεοδόμησή τους λίγα χρόνια αργότερα, αποτέλεσαν το “συνοικισμό” του Παλαιού Ψυχικού.
Συγκεκριμένα η ακίνητη περιουσία της Εταιρίας αποκτήθηκε από εισφορές των ιδρυτών της Γεωργίου Ησαΐα και της Ανωνύμου Εταιρίας «Αθηναϊκή Εταιρία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας». Ειδικότερα ο Γεώργιος Ανδρέου Ησαΐας συνεισέφερε, παραχώρησε και μεταβίβασε στην Εταιρία «το δυτικομεσημβρινό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως χιλίων στρεμμάτων, συνορευόμενο ανατολικά με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κηφισίας και δυτικά με τις κορυφές των Λόφων Τουρκοβουνίων». Η «Αθηναϊκή Εταιρία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» συνεισέφερε, παραχώρησε και μεταβίβασε στην Εταιρία «το εφαπτόμενο προς το προηγούμενο κτήμα του Γεωργίου Ησαΐα βορειοανατολικό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως τριών χιλιάδων στρεμμάτων, συνορευόμενο γύρωθεν με την Οδό Κηφισίας και παλαιό δρόμο Αμαρουσίου, Καλογρέζα, και Όμορφη Εκκλησιά». Όλη η ανωτέρω εισφερθείσα στην Εταιρία έκταση, οριοθετείται σήμερα από τα όρια του Δήμου Παλαιού Ψυχικού.
Ακολούθως, η Eταιρία κατάρτισε και εφάρμοσε ένα από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της Ελλάδας, το οποίο περιελάμβανε τη χάραξη, διάνοιξη και κατασκευή των δρόμων, τη μελέτη και κατασκευή των έργων υποδομής, τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και πρασίνου, τη δημιουργία κοινωφελών χώρων, την κατασκευή κοινωφελών έργων και οικοδομημάτων σε δικά της ακίνητα, και την οριοθέτηση οικοπέδων για οικιστική ανάπτυξη. Έκτοτε η Eταιρία επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών και μαιζονετών σε ιδιόκτητα οικόπεδά της, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα εξαιρετική εμπειρία και τεχνογνωσία στον ευαίσθητο και απαιτητικό αυτό τομέα.
Πηγή: capital.gr