Insider για Κέκροψ: Μια νομική ταλαιπωρία 33 χρόνων

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, insider.gr

Πάνω από 30 χρόνια κρατάει ο δικαστικός αγώνας ανάμεσα στην εισηγμένη εταιρεία Κέκροψ και το Ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με τη διεκδίκηση της κυριότητας της έκτασης 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό καθώς πρόκειται για μια υπόθεση που χρονολογείται από το… 1988! Ανεξάρτητα του ποια πλευρά έχει δίκιο ή εύλογα επιχειρήματα, αυτή η δικαστική διαμάχη που «γράφεται» επί σχεδόν 33 χρόνια αποτελεί άλλη μία υπόθεση που συναντάται στα εγχώρια δρώμενα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «ελληνικής πραγματικότητας», με ότι αυτό συνεπάγεται για τα επενδυτικά σχέδια μιας επιχείρησης. Στόχος της Κέκροψ ήταν η ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών σε μια περιοχή που θεωρείται από τα ελάχιστα οικόπεδα-«φιλέτα». Ωστόσο, αυτή η δικαστική διαμάχη έχει «παγώσει» τα σχέδια αξιοποίησης.

Η εταιρεία Κέκροψ είχε δικαιωθεί από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο αναγνώρισε στην εισηγμένη το δικαίωμα κυριότητας επί της έκτασης στο Παλαιό Ψυχικό, γνωστή ως περιοχή Λατομείου, όπου σχεδιάζονται μια σειρά από επενδυτικά projects .

Ωστόσο, πληροφορίες που κυκλοφόρησαν αργά το μεσημέρι της Πέμπτής ανέφεραν ότι ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτή την αίτηση του δημοσίου για την Αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών με την οποία η Κέκροψ δικαιώθηκε αναφορικά με την ιδιοκτησία της στην επίμαχη έκταση. Η ίδια η εισηγμένη, το ίδιο βράδυ σημείωνε ότι «αναφορικά με την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή Λατομείου), γνωστοποιεί ότι, κατόπιν επικοινωνίας με  τη Γραμματεία του Αρείου Πάγου, ενημερώθηκε ότι δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου 2021 η υπ’ αριθ. 502/2021 απόφαση του Αρείου Πάγου, δυνάμει της οποίας αναιρείται μεν η με αριθμό 3039/2019 τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (2ο  Τμήμα Δημόσιο), αλλά η υπόθεση θα  εκδικασθεί κατ’ ουσία στον Αρειο Πάγο, ενώ απορρίφθηκαν οι πρόσθετες παρεμβάσεις. Η Εταιρεία αφού λάβει γνώση  του κειμένου της απόφασης θα  ενημερώσει το επενδυτικό κοινό  άμεσα για οτιδήποτε νεότερο».

Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε με την αγωγή που άσκησε το δημόσιο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το μακρινό, πίσω στο παρελθόν, 1988 με την οποία διεκδικούσε την κυριότητα της έκτασης «Λατομείο» στο Παλαιό Ψυχικό. Πέρασαν περίπου 10 χρόνια μέχρι να ανακοινωθεί η απόρριψη της αγωγής (1997), αλλά ακολούθησε νέος δικαστικός αγώνας ενώπιον του Εφετείου με την υπόθεση να «τραβάει» έως και το… 2014 με νίκη του δημοσίου. Ακολούθως η Κέκροψ ανέλαβε δικαστική δράση, η διοίκηση της οποία κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018. Η υπόθεση άρχιζε να παίρνει θετική τροχιά για την εισηγμένη, ωστόσο, στα τέλη του 2019 το δημόσιο κατέθεσε νέα αίτηση για αναίρεση αποφάσεως, η οποία συζητήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και μόλις προ ημερών φτάσαμε στις τελευταίες εξελίξεις…

Πάντως, τόσο αυτές οι εξελίξεις όσο και το γεγονός ότι ακόμα το τοπίο είναι σχετικά θολό (όταν βγήκαν οι ανακοινώσεις νομικοί της Κέκροψ δεν είχαν στα χέρια τους την απόφαση για να εξετάσουν το σκεπτικό της, την ουσία της αλλά και τα περιθώρια αντίδρασης) για την ώρα δεν επιτρέπουν να υπάρχει μια απολύτως σαφής εικόνα. Μπορεί βάσει και της ανακοίνωσης της εταιρείας να αναιρείται η απόφαση του Εφετείου που την είχε δικαιώσει στην διεκδίκηση των 300 στρεμμάτων στο Ψυχικό έναντι του Δημοσίου, ωστόσο, τονίζεται ότι η υπόθεση θα  εκδικασθεί κατ’ ουσία στον Άρειο Πάγο, ενώ απορρίφθηκαν οι πρόσθετες παρεμβάσεις (που είχε καταθέσει μεταξύ άλλων και  ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού). Προφανώς η εταιρεία θα κινηθεί αναλόγως με τι θα δούνε οι δικηγόροι αν και προφανώς ο χρόνος μόνο υπέρ της εταιρείας δεν κυλάει που είναι «στο περίμενε» εδώ και χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η Κέκροψ πάντοτε υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης για τουλάχιστον 70 χρόνια, με σειρά επιδηλωτικών πράξεων. Ως εκ τούτοι, θεωρούσε ότι η εκ των υστέρων διεκδίκηση της έκτασης αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου.

Η Κέκροψ έχει ως βασικούς μετόχους τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 37,22%, την Intradevelopment  (όμιλος Intracom-Intrakat) με 34,315%. Ποσοστό 6,69% της εταιρείας έχει η Alpha Bank, ενώ λοιποί μέτοχοι (θεσμικοί επενδυτές, φυσικά πρόσωπα, με μερίδιο μικρότερο του 3% ο μεγαλύτερος) ελέγχουν συνολικά το 21,52% του free float.

Επί της ουσίας μικρό μέρος της διεκδικούμενης έκτασης είναι οικοδομήσιμο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, πλην όμως αποτελεί τη σημαντικότερη περιουσία της εταιρείας.

Το σημαντικότερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας τελεί υπό απαλλοτρίωση από τον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και μικρότερο από τον Δήμο Χαλανδρίου ή συνεχίζεται να διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο μετά την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του Αρείου Πάγου για την Αναίρεση της με αριθμό 3039/2019 απόφασης του Εφετείου Αθηνών.

Όπως αναφέρεται και σε οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης, όσον αφορά στα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη δικαστική διελκυστίνδα, στην εταιρεία ανήκουν (Έκταση εκτός σχεδίου – Πρώην Λατομείο) 193,86 στρέμματα (αξία αποτίμησης 5,64 εκατ. ευρώ), από τα οποία τμήμα 185 στρεμμάτων έχει κριθεί αναδασωτέο.

Ο τελευταίος «δικαστικός γύρος» για την ώρα κόστισε πάνω από 1,1 ευρώ στη μετοχή της εισηγμένης, καθώς πριν η Κέκροψ ήταν περίπου στα 3,1 ευρώ και μέσα σε δύο συνεδριάσεις υποχώρησε προς τα επίπεδα λίγο κάτω των 2 ευρώ, ενώ διακινήθηκαν το προηγούμενο διήμερο στο ΧΑ συνολικά σχεδόν 580 χιλ. τεμάχια, δηλαδή σχεδόν το 2,5%-3% των μετοχών της εισηγμένης.