Εκλογικός Νόμος: Δήμαρχος με 42%, μείωση συμβούλων και όριο εκλογής φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Åðßóêåøç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç óôï Õðïõñãåßï Åóùôåñéêþí, ôçí Ôñßôç 19 Éáíïõáñßïõ 2021. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Τέλος στο χάος που προκάλεσε η απλή αναλογική και ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.

H κατάργηση της κατά κοινής ομολογίας καταστρεπτικής για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης απλής αναλογικής, αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΠΕΣ πως «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια».

Περισσότερο φως για τον νέο Εκλογικό Νόμο ρίχνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του αποσαφηνίζει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί το χάος στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια της χώρας, το οποίο προκάλεσε η θεσμοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άξονες του νέου Εκλογικού Νόμου

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στους ΟΤΑ από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (2023), με στόχο να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες είναι η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων ενώ εξετάζεται και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων, η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους κοινοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, η θέσπιση ελαχίστου ορίου εισόδου ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, και το ποσοστό εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.

Παράλληλα υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του

Μείωση συμβούλων

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 την περασμένη Τετάρτη ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι ο νέος νόμος θα επιφέρει μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων ενώ κάποιος που θα έχει καθαρή πλειοψηφία θα εκλέγεται.

Τόνισε πως στο υπουργείο επεξεργάζονται σενάρια με ποιο ποσοστό εκλέγεται ο δήμαρχος και πόσες έδρες παίρνει το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.

Δήμαρχος με 42% – Όριο εισαγωγής στα συμβούλια

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha επεσήμανε την πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξουν τα ποσοστά της πλειοψηφίας που αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42% καθώς και ο καθορισμός κατώτατου ορίου – πιθανόν 3%-  για την εκλογή των συνδυασμών «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος» τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των περιφερειακών Συμβούλων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης του παρελθόντος.

«Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο» σημείωσε ο υπουργός.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ως εμβληματικό παράδειγμα τον δήμο Θεσσαλονίκης όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο» κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε δήμο που ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η Δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.