Δημήτρης Γαλάνης στην “Η Εφημερίδα”: “Οι τρεις πρώτοι μήνες στο τιμόνι του δήμου”

Τον θετικό απολογισμό των 3 πρώτων μηνών στο τιμόνι του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, κάνει ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Γαλάνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην free press “Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ”.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημάρχου Φιλοθεής-Ψυχικού:

1. Έχουν πλέον περάσει 3 μήνες Δήμαρχε. Ποια θα μπορούσατε να πείτε πως υπήρξε η πρώτη προτεραιότητα που είχατε για τον Δήμο μας κατά αυτό το διάστημα;

Στόχος μας υπήρξε από την πρώτη ημέρα να αντιμετωπίσουμε άμεσα τα προβλήματα εγκατάλειψης που δυστυχώς είχαν παρουσιαστεί στο Δήμο μας. Διότι εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα ο Δήμος μας προχωρούσε στον αυτόματο πιλότο χωρίς κανένας να νοιάζεται και να προβλέπει.

Και θα σας αναφέρω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα, μιας και μιλάμε για το πρώτο διάστημα διαχείρισης τα του Δήμου μας.

Στα τέλη Αυγούστου, μόλις 3 μέρες πριν αναλάβουμε και επίσημα καθήκοντα , έπεσε ένας πυλώνας στο Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού, δίπλα στην πισίνα. Καταλαβαίνετε τι τραγωδία θα μπορούσαμε να έχουμε ζήσει αν ο πυλώνας έπεφτε μέσα στην πισίνα και εκείνη την ώρα υπήρχε κόσμος σε αυτήν.

Αμέσως μόλις αναλάβαμε στείλαμε εμπειρογνώμονες και είδαμε ότι όλοι οι πυλώνες είναι επικίνδυνοι και πρέπει να αλλαχθούν! Τόσο καιρό δεν είχε φιλοτιμηθεί κάποιος να κάνει ελέγχους να δει τι γίνεται.

Σήμερα που μιλάμε, το μεγαλύτερο μέρος του Αθλητικού μας κέντρου έχει ανακαινιστεί, καθαριστεί και πιστοποιηθεί. Ακόμη όμως υπάρχουν εκκρεμότητες μπροστά μας, γιατί όλα αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται εν μια νυκτί. Και δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα όχι μόνο των αθλητικών χώρων, αλλά σε πολλούς τομείς.

Τα οχήματα του δήμου είναι σε ακινησία λόγω ελλιπούς συντήρησης. Δεν υπάρχει σύμβαση συντήρησης τα τελευταία 2,5 χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε από αυτή την κατάσταση.

Με προτεραιότητα στην ασφάλεια του δημότη και ειδικά των παιδιών. Όταν θέλουμε ένα προάστιο πρότυπο, θα πρέπει και ο Δήμος να λειτουργεί ως πρότυπο. Και αυτό θα κάνουμε.

2. Τι να περιμένουμε από το νέο Δήμαρχο; Ποιοι θα είναι οι άξονες δράσης της νέας δημοτικής αρχής;

Η μάχη της καθημερινότητας. Η «μάχη της λακούβας» όπως έχω πει και προεκλογικά. Για μένα η καθημερινότητα έχει ιδιαίτερη αξία δεδομένου ότι είμαστε ένας δήμος με υψηλή ποιότητα ζωής. Εκτός από τα δομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ειδικά στο Νέο Ψυχικό που έχει επιβαρυνθεί πολύ, η έγνοια μας είναι πώς θα κρατήσουμε την καθημερινότητα της πόλης στο επίπεδο που θέλουν και αξίζουν οι δημότες μας.

Για το λόγο αυτό υλοποιούμε ήδη το «πρόγραμμα 180 ημερών», με άμεσες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς. Στην καθαριότητα, στο πράσινο, στη λειτουργία του Δήμου. Και φυσικά στους αθλητικούς μας χώρους. Τους παραλάβαμε κλειστούς με τα προβλήματα που σας προανέφερα και σύντομα θα είναι στο επίπεδο που αρμόζει στο Δήμο μας.

Και είμαι βέβαιος ότι σε 6 μήνες από σήμερα η εικόνα θα έχει βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα.

3. Σκέφτεστε να αλλάξετε τον τρόπο διοίκησης του Δήμου τα επόμενα χρόνια;

Ο Δήμος θα έρθει ακόμα πιο κοντά στους κατοίκους του. Η πόρτα του Δημάρχου θα είναι πάντα ανοιχτή. Και η κατεύθυνση που θα δώσω σε όλους είναι για μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Δεν θέλω να πιστεύουμε ότι όλα είναι ωραία και καλά και κάποια στιγμή να διαπιστώσουμε πόσο αποκομμένοι ήμασταν από τον μέσο πολίτη.

Προγραμματίζουμε επίσης αλλαγές και στη στελέχωση του δήμου, δίνοντας ευκαιρίες σε ανθρώπους με όρεξη που πιστεύουμε ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά.

Αλλάξαμε τους διευθυντές στις 4 από τις 6 διευθύνσεις για να σηματοδοτήσουμε ένα νέο ξεκίνημα για το Δήμο μας και ήδη βλέπουμε ορατά αποτελέσματα. Ξεκινήσαμε τακτικές συναντήσεις κάθε εβδομάδα με τους Αντιδημάρχους και κάθε 3 εβδομάδες με τους Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου μας.

4. Το τελευταίο διάστημα -όπως έχουμε αναφέρει και σε ρεπορτάζ του phychiko24- έχετε πει εμφατικά ότι ως δήμαρχος θέλετε να είστε κοντά στους δημότες και τα προβλήματά τους.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλετε να έχετε ο ίδιος εικόνα για τα προβληματικά σημεία του δήμου «περπατώντας τα ένα προς ένα». Δεδομένων των υποχρεώσεών σας πιστεύετε ότι θα βρίσκετε τον χρόνο να επισκεφτείτε όλες τις περιοχές ή να παρακολουθείτε, για παράδειγμα, την εξέλιξη ενός έργου;

Σας είπα και πριν ότι δεν θέλω κάποια στιγμή να διαπιστώσω ότι έχω αποκοπεί από την πραγματικότητα, όπως έχει συμβεί με άλλους στο παρελθόν. Θέλω να έχω πλήρη εικόνα της καθημερινότητας και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν είμαι δίπλα στους δημότες. Ο χρόνος είναι στοιχείο διαχειρίσιμο και εξαρτάται από την ικανότητα του καθενός να τον κάνει παραγωγικό ή μη.

Αν ξέρεις να δουλεύεις με σύστημα και μεθοδικότητα τότε μπορείς να τα καταφέρεις. Εξάλλου στην προσπάθεια αυτή δεν είμαι μόνος μου, αλλά έχω μαζί μου μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών με τους οποίους λειτουργούμε συντονισμένα. Το γραφείο μου είναι διαρκώς ανοιχτό σε όλους τους δημότες και τους έχω ζητήσει να με ενημερώνουν για ο,τιδήποτε τους απασχολεί.

Δεν το θεωρώ υποτιμητικό για ένα Δήμαρχο να ασχολείται με αυτά. Αντιθέτως. Το θεωρώ το κλειδί της επιτυχίας του. Η αμεσότητα προς το Δημότη και τα προβλήματά του, καθώς και η πολύωρη ενασχόλησή μου με όλα τα θέματα του Δήμου, είναι γνωρίσματα τα οποία ακόμα και οι πιο δύσπιστοι αντίπαλοί μου, έχουν αναγνωρίσει στο πρόσωπό μου.

5.Ο δήμος μας θεωρείται από τους «πλούσιους» δήμους. Με πλεόνασμα και χωρίς μαύρες τρύπες. Πως σκέφτεστε να αξιοποιήσετε αυτά τα οικονομικά δεδομένα;

Ο τέως δήμαρχος έλεγε ότι δεν υπάρχει και αυτό ήταν η βασική του απάντηση όταν τον εγκαλούσαμε ότι δεν προχωρά μια σειρά από έργα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για έργα προς όφελος των πολιτών. Ποιο είναι το νόημα ο Δήμος να έχει τα λεφτά του στην τράπεζα την ίδια ώρα που οι αθλητικές του υποδομές είναι σε μαύρα χάλια; Τα έσοδα του Δήμου πρέπει να επιστρέφουν στους Δημότες. Με σύνεση πάντα, με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με νοικοκυροσύνη σε όλα τα επίπεδα.