Διαδικτυακές γιορτές σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς από τον ΟΚΑΠΑ


 Ο Ο.Κ.Α.Π.Α. Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού,   στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού επιμορφωτικού προγράμματος Μουσειακής Αγωγής, διοργάνωσε διαδικτυακές γιορτές σε όλους του Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας, για τον εορτασμό της. Τα παιδιά είχαν τη χαρά να δουν μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους φίλους και συμμαθητές καθώς και τις δασκάλες τους και άκουσαν την αφήγηση ενός παραμυθιού με θέμα τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ένα παραμύθι που έγραψε η συνεργάτιδα του Ο.Κ.Α.Π.Α. Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και υπεύθυνη του προγράμματος Μουσειακής Αγωγής κ. Μίνη Ράδου.

Μέσα από την εικόνα του γλυπτού του γλύπτη Νικόλα, γνώρισαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο σε άγαλμα και έπαιξαν με αυτό, αναπαριστώντας τα ίδια τον Παλαιολόγο. Συνέχισαν με τον Ρήγα Φεραίο, μάθανε γι’ αυτόν, και απαγγείλανε τον «Θούριο». Βίωσαν τον καημό των Ελλήνων από πίνακες και μάθανε για την Φιλική Εταιρεία από τον πίνακα «Όρκος», όπου ορκίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.  Τα παιδιά παρατήρησαν τον πίνακα και έδωσαν τον δικό τους όρκο αναπαριστώντας τον.

 Στη  συνέχεια, παρατήρησαν από φωτογραφία τα όπλα του Κολοκοτρώνη και περιεργάσθηκαν την περικεφαλαία του, μέσα από παιχνίδια κινητικά και ερωτοαπαντήσεων. Oρκίστηκαν «Ελευθερία ή Θάνατος» με  τα χέρια στην καρδιά, ακριβώς όπως ακριβώς απεικονίζονται οι ήρωες στον πίνακα «Ο Παλαιών  Πατρών Γερμανός  ευλογεί τη σημαία της επανάστασης» του Θ. Βρυζάκη.

 Έγινε αναφορά στον αγώνα που έκαναν οι Έλληνες στη θάλασσα. Τα παιδιά έκαναν τα καράβια,  παίζοντας με τα κύματα σε ένα κινητικό παιχνίδι και μάθανε για τα ακρόπρωρα. Στο τέλος, παρατήρησαν τον πίνακα «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», είδαν, την Ελλάδα, με την μορφή μία κοπέλας, που ευχαριστεί  όλους  τους  Έλληνες και όλοι μαζί τραγουδήσαμε τον Εθνικό Ύμνο .Τα παιδιά είχαν την χαρά έστω και μέσω του διαδικτύου, να παρατηρήσουν  εικόνες, να ακούσουν ιστορίες και να παίξουν, ζωντανεύοντας τους πίνακες και έτσι να γιορτάσουν την σημαντική Επέτειο του 1821.