Δ.Γαλάνης: Θα κάνω ότι μπορώ να είναι έτοιμος το 2023 ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη, την Τρίτη 6 Απριλίου, στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο Δήμαρχος μίλησε για το κόσμημα αυτό του Προαστίου μας.


«…Έμπαινες μέσα και υπήρχε αυτή η αύρα του μυστηρίου που σου δημιουργούσε μια αίσθηση ότι είσαι σε έναν άλλο κόσμο. Προδιέθετε το μυαλό σου να αρχίσει να ψάχνει. Γι’ αυτό υπήρχε η σαρακατσάνικη καλύβα, μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα, μια λιμνούλα με ξύλινη γέφυρα. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό σημείο για τα παιδιά στην Ελλάδα. Ο Πικιώνης είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους αρχιτέκτονες εξωτερικών χώρων παγκοσμίως. Την εποχή που έφτιαξε τον Παιδικό Κήπο ήταν επηρεασμένος από ανατολίτικα στοιχεία. Όλα ήταν φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όποιον το έζησε» δήλωσε ο Δήμαρχος.


Με την ανάληψη των καθηκόντων της τον Σεπτέμβριο του 2019, η νέα -τότε- δημοτική αρχή του Δημήτρη Γαλάνη είχε βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να προσαρμόσει τον Παιδικό Κήπο Πικιώνη στα ευρωπαίκά πρότυπα πιστοποίησης ή να τον αναπλάσει στη μορφή που τον συνέλαβε ο Πικιώνης, ως έναν καμβά παιχνιδιού όπου το κάθε παιδί θα μπορούσε με τη φαντασία του να ζήσει τη δική του περιπέτεια. «Αποφασίσαμε ότι ο Παιδικός Κήπος Πικιώνη θα πρέπει να φτιαχτεί όπως ήταν το ’64», δηλώνει ο Δήμαρχος.

«Έχει υποβληθεί αίτηση 387.000€ στο Πράσινο Ταμείο, ενώ συνολικά το έργο θα κοστίσει 600.000€. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε τελειώσει με τις άδειες. Θα κάνω ό,τι μπορώ μέχρι το 2023 να το έχω ολοκληρώσει», τόνισε ο Δημήτρης Γαλάνης και δεσμεύτηκε ότι όλα θα γίνουν ..κατ΄εικόνα και καθ’ομοίωσιν: «Υπάρχουν τα αρχικά σχέδια του Πικιώνη, είμαστε σε συνεργασία με την κόρη του Αγνή και το Ίδρυμα προστασίας της μνήμης του, έτσι ώστε να τα επαναφέρουμε όλα όπως ήταν εξαρχής».