Δ.Γαλάνης στην Καθημερινή: “Θέλουμε να ξαναφτιάξουμε τη μαγεία του Παιδικού Κήπου Πικιώνη”

«Ο Πικιώνης ήθελε να εμπνεύσει τα παιδιά. Ηθελε να βιώνουν το παιχνίδι με έναν εξερευνητικό τρόπο. Γι’ αυτό δημιούργησε έναν χώρο που το παιδί μπαίνει μέσα και μαγεύεται. Εγώ μεγάλωσα σε αυτόν τον κήπο και θυμάμαι πώς με γοήτευε σαν παιδί. Ηταν κάτι μακριά από την τυποποιημένη παιδική χαρά, με τις κούνιες και τις τραμπάλες. Εκεί έμπαινες και αμέσως το μυαλό σου έφτιαχνε περιπέτειες, στο μικρό νησάκι με τη βάρκα, στη σαρακατσάνικη καλύβα. Αυτή τη μαγεία θέλουμε να ξαναφτιάξουμε»,  δηλώνει ο  δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης στην εφημερίδα “Καθημερινή” σχετικά με το έργο πνοής του Παιδικού Κήπου Πικιώνη. Το έργο φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά με τον δήμαρχο να κάνει πράξη μια προεκλογική του δέσμευση.

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο 

Το έργο έχει προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο. Οι εργασίες που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές επεμβάσεις: άλλες για τη συντήρηση (ή, αν η φθορά είναι μεγάλη, την αντικατάσταση) στοιχείων του πάρκου, άλλες για την αναδιαμόρφωση της βλάστησης. «Θα επιδιώξουμε η σαρακατσάνικη καλύβα να αποκατασταθεί από τεχνίτες που γνωρίζουν την τέχνη της κατασκευής της, τα ξυλόγλυπτα το ίδιο. Για το ελάφι του Καπράλου, που κλάπηκε πριν από μερικά χρόνια, θα ζητήσουμε από τους κληρονόμους του που έχουν το πρόπλασμα να μας φτιάξουν ένα αντίγραφο. Γενικώς η προσπάθειά μας θα είναι οι επεμβάσεις να επαναφέρουν τον χώρο όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική του μορφή», λέει ο κ. Γαλάνης. Στο έργο της αποκατάστασης θα συνδράμει και η μη κερδοσκοπική εταιρεία για το έργο του Πικιώνη. «Είναι πολύ σημαντικό η αποκατάσταση να γίνει με βάση τα τεκμήρια που υπάρχουν», εξηγεί ο Ιωσήφ Εφραιμίδης, αρχιτέκτονας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. «Στόχος είναι να επανέλθει αυτή η μοναδική ατμόσφαιρα που ο Πικιώνης είχε δημιουργήσει για τα παιδιά, στην κλίμακά τους. Εμείς θα είμαστε παρόντες και θα συνδράμουμε την προσπάθεια».

Η προσωπική διάσταση της αποκατάστασης

Για τον κ. Γαλάνη, η αποκατάσταση του κήπου Πικιώνη έχει και μια προσωπική διάσταση. «Οταν μίλησα στη μητέρα μου για αυτό, μου έφερε μια φωτογραφία που ήμουν 2-3 ετών μέσα στον κήπο και μου ζήτησε να κάνω ό,τι μπορώ για να ξαναγίνει όπως ήταν παλιά. Νιώθω την υποχρέωση να το κάνω όχι μόνο ως δήμαρχος προς τους δημότες μου, όχι μόνο από σεβασμό στο έργο του Πικιώνη, αλλά και σαν γιος προς τη μάνα του».

 

Πηγή: “Καθημερινή”