Δ.Γαλάνης: Ο Χορός του Ζαλόγγου του Ψυχικιώτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

“Ο Χορός του Ζαλόγγου του Γιώργου Ζογγολόπουλου κηρύχθηκε Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το έργο είναι από το 1960 κομμάτι της φύσης της Ηπείρου έχει ύψος 15μ και είναι ορατό από 30 χλμ! Η Απόφαση του ΥΠΠΟΛ εκδόθηκε χθες 60 χρόνια από τότε που ο μεγάλος καλλιτέχνης συμπλήρωσε την κατασκευή του, η οποία λόγω των δυσκολιών αποτέλεσε άθλο για την εποχή εκείνη
(1954-1961).
Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος έζησε στο Ψυχικό, όπου και διατηρούσε το εργαστήριο του. Οι ΟΜΠΡΕΛΕΣ είναι το εμβλητικό έργο του που κοσμεί την είσοδο του Προαστίου μας. Είναι  όμως αξιοσημείωτο ότι στο Δήμο μας υπάρχει Υπαίθρια Δημόσια Γλυπτοθήκη με 12 έργα του στο χώρο δίπλα από τον Άγιο Δημήτριο και ένα από αυτά είναι και ορειχάλκινο αντίγραφο του Χορού του Ζαλόγγου σε κλίμακα 1/10, που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος.
Ας το επισκεφτούμε και ας θαυμάσουμε έστω και σε μικρότερη κλίμακα αυτό το μνημειώδες γλυπτό και ας καμαρώσουμε ένα ακόμα μοναδικό σημείου του Δήμου μας!” αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης.