Δ.Γαλάνης: Η δημιουργική συνεργασία με το Ίδρυμα Ζογγόπουλου θα έχει σημαντικό ρόλο στο προάστιό μας

“Σημαντικό ρόλο” θα έχει για τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού “η δημιουργική συνεργασία με το Ίδρυμα Ζογγόπουλου” τόνισε ο δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής Δικτύωσης. Η συνάντηση με εκπροσώπους του Ιδρύματος πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Φιλοθέης-Ψυχικού.

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Δημήτρη Γαλάνη:


Ο σπουδαίος γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004) , με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, σπουδαία καλλιτεχνική διαδρομή στο Παρίσι, καθώς και 11 φορές εκπρόσωπος της χώρας μας σε θεσμούς Biennale, έζησε στο Ψυχικό.
Έχουμε όλοι μας ταυτίσει την εικόνα του Ψυχικού με την ευρηματική εικαστική του ματιά, μέσω του ορόσημου έργου του “Ομπρέλες”, που σηματοδοτεί και την είσοδο στον Δήμο μας.
Υπόλοιπα έργα του κοσμούν πλατείες σε όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη , καθώς και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Στην ομώνυμη πλατεία Ζογγολόπουλου, δίπλα από τον Ιερό μας Ναό Αγίου Δημητρίου, εκτίθεται υπαίθρια γλυπτική έκθεση με τα έργα του, ενώ 20 μέτρα παρακάτω βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε με τη σύζυγό του Ελένη, εξίσου σημαντική ζωγράφο της εποχής. Σήμερα, η κατοικία αυτή στεγάζει το ΙΔΡΥΜΑ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (Λεωφ.Δημοκρατίας 49) και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε φιλότεχνο δημότη και μη.
Τα ανίψια του Γιώργου και της Ελένης, ο σημερινός Πρόεδρος του Ιδρύματος κ.Νίκος Θεοδωρίδης και ο Γεν. Διευθυντής κ.Άγγελος Μωρέτης, με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου. Συζητήσαμε για τις πολύτιμες δράσεις του Ιδρύματος και δεσμεύτηκα ότι όχι μόνο θα στηρίξω το έργο τους αλλά και θα αναδείξω με όλες μου τις δυνάμεις τον εμβληματικό καλλιτέχνη Γ.Ζογγολόπουλο.
Η δημιουργική μας συνεργασία θα έχει σημαντικό δρόμο για το Προάστιό μας! “