Δ.Φωτιάδης: Τα οφέλη της πολεοδομίας για τους δημότες και τα έργα που “τρέχουν”

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού,  Δημήτρης Φωτιάδης ανοίγει τα “χαρτιά” του στο psychiko24, μιλώντας για την πολεοδομία, την αναπτυξιακή και τα έργα που πρόκειται να αναμορφώσουν το προάστιό μας.

 

Κύριε Φωτιάδη, πως και η πολεοδομία έρχεται στο δήμο μας;

Η υπηρεσία δόμησης ήταν υποχρεωτικό να έρθει στο δήμο μας ήδη από πέρυσι. Αυτό προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του Καλλικράτη, σύμφωνα με τον οποίο οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν πολεοδομίες, αφού καταργήθηκαν οι νομαρχιακού -τότε- επιπέδου πολεοδομίες. Η δικιά μας ήταν στην Αγία Παρασκευή, η οποία μας ανακοίνωσε αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητάς της. Επομένως έπρεπε να δράσουμε, αφού μας δήλωσε πως επιστρέφει τους φακέλους που αφορούν στο δήμο μας. Όλοι οι δήμοι τα τελευταία χρόνια έπαιρναν παρατάσεις σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους.

Τι σημαίνει αυτό για τους δημότες και το Προάστιο;

Σημαίνει πως ο δήμος μας θα έχει τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του πολεοδομικού χώρου, των χρήσεων γης, των κοινόχρηστων χώρων, των υγειονομικών καταστημάτων και  των παραπόνων των δημοτών. Ο δήμος θα εποπτεύει καλύτερα μια αυθαίρετη ή περίεργη δόμηση για την οποία υπάρχουν καταγγελίες. Θα διαπιστώνεται η επικινδυνότητα στην οικοδομή κάποιου συμπολίτη μας. Οι επικινδυνότητες αυτές είναι σημαντικές για όλους μας και πλέον θα ελέγχονται από την πολεοδομία του δήμου μας. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης από την αρχή αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνουμε υπηρεσία πολεοδομίας και ως εξειδικευμένος σε αυτό τον τομέα μου ζήτησε να συντάξω ένα σχέδιο οργάνωσης της πολεοδομίας, το οποίο και έχει κατατεθεί.

 

Πώς θα λειτουργεί η πολεοδομία; Έχει ο δήμος τους απαραίτητους πόρους;

Για να λειτουργήσει μια πολεοδομία αξιοπρεπώς χρειάζεται τουλάχιστον έξι υπαλλήλους. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσλήψεις. Ο νομοθέτης προβλέπει είτε σύμπραξη με τους αναπτυξιακούς συνδέσμους στην εξεύρεση τεχνικών στελεχών μέσα από αυτούς, είτε να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΤΑΕ, η οποία προσλαμβάνει ιδιώτες οι οποίοι πληρώνονται από τους δήμους.

Η αναπτυξιακή εταιρεία είναι ένας νέος θεσμός για το δήμο μας. Γιατί επιλέξατε στη σύσταση από κοινού με το δήμο Παπάγου-Χολαργού;

Μέσα από τον αναπτυξιακό σύνδεσμο που ιδρύεται μαζί με το δήμο Παπάγου -Χολαργού έχουμε μεγαλύτερη δυναμική. Πλέον ως μια οντότητα που αφορά σε 75.000 δημότες μπορούμε να συνομιλήσουμε διαφορετικά για τη συμμετοχή μας σε κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.  Δηλαδή μπαίνουμε σε μεγαλύτερη κατηγορία σε ό,τι αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία και μπορούμε να εστιάσουμε στα έργα αναμόρφωσης του προαστίου μας εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις.

 

Ποια τα έργα που τρέχουν στο Προάστιό μας;

Αυτή τη στιγμή τα έργα που τρέχουν στο προάστιό μας είναι άνω των 7 εκατ.ευρώ. Ήδη άρχισε η ανακοίνωση του παιδικού σταθμού της Ευρώπη και προχωρά ο βρεφονηπιακός σταθμός στην Τζαβέλα. Εκσυγχρονίζονται όλοι οι αύλειοι χώροι των σχολείων, ενώ εντός του τρέχοντος μηνός ξεκινά πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων ύψους 600 χιλ. ευρώ. Θα προβλεφθούν ράμπες ΑΜΕ στα σχολεία, μελέτες πυροπροστασίας για τα σχολεία του δήμου, ενώ θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Τέλος, προχωρούν διαγωνισμοί για την ανάδειξη της ταυτότητας του  Νέου Ψυχικού. Το προάστιό μας αλλάζει όψη προς το καλύτερο.