Δημοτικές εκλογές 2023: Ποιοι βγήκαν δήμαρχοι στα βόρεια προάστια

Μεγάλες εκπλήξεις είχε ο β’ γύρος των δημοτικών εκλογών, αφού σε αρκετές περιοχές το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ανατράπηκε με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του δήμου Αθηναίων, όπου ο Χάρης Δούκας κέρδισε τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και σε άλλους δήμους της Αθήνας. Για παράδειγμα, στα βόρεια προάστια εκλέχτηκαν νέοι δήμαρχοι που στον πρώτο γύρο είδαν τον συνδυασμό τους να μένει στη δεύτερη θέση, ενώ άλλοι πάλι, παρέμειναν αμετακίνητοι, παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης για μια νέα πενταετία στο τιμόνι του δήμου τους.

Συγκεκριμένα, πέντε δήμαρχοι στα βόρεια προάστια κατάφεραν να παραμείνουν στη θέση τους. Πρόκειται για τους: Θεόδωρο Αμπατζόγλου (Δήμος Αμαρουσίου), Νίκος Μπάμπαλο (Δήμος Ηρακλείου), Ευστράτιο Σαραούδα (Δήμος Μεταμορφώσεως), Ηλία Αποστολόπουλο (Δήμος Παπάγου-Χολαργού) και τον Σίμο Ρούσσο (Δήμος Χαλανδρίου).

Όλοι οι υπόλοιποι δήμοι των βορείων προαστίων της Αττικής θα έχουν νέα ηγεσία. Συγκεκριμένα, στον δήμο Αγίας Παρασκευής τον απερχόμενο δήμαρχο, Βασίλη Ζορμπά που δεν βρέθηκε καν στον β’ γύρο της εκλογικής αναμέτρησης διαδέχεται ο Γιάννης Μυλωνάκης.

Από την άλλη, τα Βριλήσσια έβγαλαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, με τους πολίτες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Γιάννη Πισιμίση με ένα ποσοστό 54,76%. Στην Κηφισιά ο Γιώργος Θωμάκος έχασε τη μάχη για τον δήμο από τον Βασίλη Ξυπολυτά ο οποίος εκλέχτηκε και αυτός άνετα από την πρώτη Κυριακή με ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 64%.

Στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης ο Μάριος-Γεώργιος Ψυχάλης κέρδισε τον ιατροδικαστή, Γρηγόρη Λέων και εκλέχτηκε νέος δήμαρχος της περιοχής για την επόμενη πενταετία. Στη Νέα Ιωνία, η μέχρι πρότινος δήμαρχος, Θωμαΐδου Δέσποινα έχασε τις εκλογές και το τιμόνι του δήμου αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Μανούρης.

Αλλαγή σκυτάλης και στον δήμο Πεντέλης. Η Νατάσσα Κοσμοπούλου μετά το θρίλερ στον α’ γύρο (πέρασε για μόλις δύο ψήφους στις δεύτερες κάλπες) κατάφερε να επικρατήσει της Δήμητρας Κεχαγιά, η οποία πλέον θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Να αναφερθεί ότι η κυρία Κοσμοπούλου στις δημοτικές εκλογές του 2019 είχε εκλεγεί με την κυρία Κεχαγιά και είχε αναλάβει χρέη αντιδημάρχου, προτού αποχωρήσει και δημιουργήσει το δικό της συνδυασμό.

Τέλος, νέο δήμαρχο έχει και ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, αφού ο Χαράλαμπος Μπονάτσος κατάφερε να επικρατήσει του μέχρι πρότινος δημάρχου, Δημήτρη Γαλάνη.

Οι νέοι δήμαρχοι θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.