Βρήκατε νεογέννητο γατάκι. Γυρίζετε δεξιά, γυρίζετε αριστερά, πουθενά η μαμά. Να σας ζήσει!
Μη βιαστείτε να βρίσετε τον συμπολίτη σας, πιστεύοντας ότι σας το άφησε στην πόρτα, είναι πιθανό να μην το έκανε αυτός ή αυτή, αλλά ο άλλος, με τα μυστήρια αφτιά. Ο γάτος ο αρσενικός της διπλανής πόρτας, ο αστείρωτος.
Είναι γνωστό πως τα αιλουροειδή δε δέχονται άλλα αρσενικά στην περιοχή τους, τουλάχιστον όχι τα δυνατά της γέννας. Μπορεί δηλαδή να δεχτούν να μεγαλώσει ένα αρσενικό – όχι και τόσο δυνατό – αλλά τα υπόλοιπα μοιράζονται από τους μπαμπάδες σε πόρτες και κηπάκια. Καμιά φορά μπορεί να τους ξεφύγει και κανένα θηλυκό.
Άλλη περίπτωση που ακούμε συχνά τελευταία είναι η μαμά να έχει παρατήσει τα μωρά της. Ποια? Η γάτα μάνα, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες μανούλες, να παρατάει τα μωρά της? Ναι είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Γιατί συμβαίνει αυτό? Με δυο λόγια, η σίτιση έχει ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό και αυτός με τη σειρά του «αναπαράγει» και τα πιο αδύναμα θηλυκά, αυτά τα οποία υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαν επιβιώσει. Τσουπ! Μολις αποκτήσατε μια μαμά που δε θέλει τα μωρά της, γιατί δεν έχει γάλα ή γιατί είναι άρρωστη.
Τι κάνετε?
- Βρείτε πηγή θερμότητας: Το πρώτο βήμα που κάνουμε, δεν είναι να μπουκώσουμε το γατί με νερό ή γάλα, αλλά να του βρούμε ένα κουτάκι, να το βάλουμε μέσα, μαζί με κουβερτάκι, μια πηγή θερμότητας (ηλεκτρική θερμοφόρα, συμβατική θερμοφόρα ή έστω μπουκάλια με ζεστό νερό. Φροντίστε το γατάκι σας να έχει τη δυνατότητα μέσα στο κουτάκι του να κάθεται στα ζεστά αλλά να έχει και σημείο να πάει πιο πέρα αν αρχίσει να «βράζει». Τα μωρά γατάκια έχουν πολύ ασταθή θερμοκρασία και έτσι αντλούν θερμοκρασία από το σώμα στο οποίο ακουμπούν.
- Αφού ασφαλίσατε το γατί στη θερμοκρασία που πρέπει και το γατάκι έχει τη δυνατότητα να κάτσει να σκάσει ή να φύγει από εκεί, ηρεμήστε και αναζητήστε γάλα υποκατάστατο μητρικού για γατάκια. Αν είναι καθημερινή είστε τυχεροί, σωθήκατε. Αν είναι βράδυ αργά ή σαββατοκύριακο, προσπαθήστε να αναζητήσετε γάλα με μια ανάρτηση στο Facebook από ανθρώπους που έχουν κρατήσει. Αν πάλι δε βρείτε, προτιμήστε γάλα κατσικίσιο, ή έστω πολύ αραιωμένο αγελαδινό μέχρι να βρείτε το υποκατάστατο μητρικού για γατάκια.
- Από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε το υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος, μην αλλάξετε εταιρία. Οι πολύ έμπειροι γατοπατέρες και γατομάνες, ξέρουν τον τρόπο να κάνουν εύκολα την αλλαγή από μια εταιρία στην άλλη, όμως το ιδανικό είναι το γατάκι να μεγαλώσει με ένα γάλα, αυτό με το οποίο ξεκίνησε.
- Προμηθευτείτε ρυζάλευρο (άνθος ορύζης), σκέτο, προψημένο, χωρίς κρέμα, χωρίς γάλα, χωρίς ζάχαρη. Προσθέτετε στην αναλογία που γράφει το γάλα σας το 1/3 άνθος ορύζης. Έτσι βοηθάτε το γατάκι να «χορτάσει» αλλά και να μην αρχίσει τις διάρροιες από το σκέτο γάλα.
- Στην αρχή να ξέρετε θα δυσκολευτείτε, τι νομίζατε ότι είναι εύκολο? Το πρώτο 12ωρο δε θα τρώει εύκολα, στάξτε του λίγες σταγόνες κάθε μία ώρα αυτό αρκεί, έτσι και αλλιώς μιλάμε για γατάκια μερικών γραμμαρίων. Αν δείτε ότι είναι πολύ αδύναμο, δώστε του λίγο μέλι. Το – όχι αραιωμένο – μέλι, το αγαπάμε περισσότερο από το ζαχαρόνερο. Μη δώσετε μέλι (ή ζαχαρόνερο) πολλές φορές, δεν κάνει. Μία φορά αρκεί για να πάρει τα πάνω του το μικρό.
- Μην ταΐζετε το γατάκι σε στάση διαφορετική από αυτή που θα έτρωγε από τη μαμά του, για πολλούς λόγους. Ο πιο βασικός? Πνίγεται. Τοποθετήστε το πάνω σε τραπέζι, καθίστε ήρεμα, πιάστε το ακινητοποιώντας το μαλακά και δώστε του το γάλα. Την πρώτη φορά θα αντιδράσει, τη δεύτερη ή τρίτη φορά, θα αρχίσει να ρουφάει μόνο του το γάλα, οπότε απλά κρατάτε το μπιμπερό και το χαζεύετε.
- Για κανένα λόγο μην κάνετε πειράματα. Δεν προσθέτουμε, δεν αφαιρούμε τίποτα στη διατροφή του γατιού εκτός αν υπάρξει κάποιο απρόοπτο και μόνο μετά από συμβουλή κτηνιάτρου.
- Ένα μωρό γατάκι για να ενεργηθεί θέλει βοήθεια. Συνήθως τους τρίβουμε τα γεννητικά όργανα με λίγο βρεγμένο βαμβάκι δύο φορές τη μέρα. Για τον ακριβή τρόπο που μπορείτε να βοηθήσετε ένα νεογέννητο να ενεργηθεί, επίσης θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο.
- Μετά την 12η-15η ημέρα της ζωής τους μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε μέσα στο γάλα τους λίγη κονσέρβα για μωρά (ενδεικτικά μερικές τροφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το σκοπό: Purina CN, Hill’s a/d, Hill’s babycat, Royal Canin babycat).
Από την ημέρα που θα βρείτε το νεογέννητο σας μέχρι την ημέρα που θα αρχίσει να τρώει μόνο του, να θυμάστε ότι θα περάσετε διάφορα στάδια αγωνίας, αγάπης, τρυφερότητας, όμως πάντα σκεφτόμαστε θετικά: το γατάκι που έχουμε μπροστά μας, δε θα επιβίωνε παρά μόνο για λίγες ώρες χωρίς τη μαμά του την οποία για κάποιους λόγους έχασε. Άρα είμαστε η τελευταία ελπίδα που του δόθηκε για να ζήσει. Αν τα καταφέρει έχει καλώς, αν όχι, τουλάχιστον προσπαθήσαμε και σίγουρα δε το βάζουμε κάτω.
Ποια είναι η λύση για το παραπάνω πρόβλημα? Μα φυσικά η στείρωση των γατιών της γειτονιάς μας.
Μαρίνα Λυμπεροπούλου