Κριτικό κείμενο του Λεόντιου Πετμεζά στο νέο βιβλίο ‘’Η Εγνατία Οδός μου ‘’ της Χρυσούλας Βακιρτζή .

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»,Kασσάνδρου 6 στην Καβάλα  παρουσιάζει το βιβλίο της Χρυσούλας Βακιρτζή «Η Εγνατία οδός μου» την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 , στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Διαμαντής Αξιώτης, Συγγραφέας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Φιλόλογος, π. Βουλευτής , Κώστας Σιμιτσής, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.                  Πρόκειται για την επανέκδοση της συλλογής 29 διηγημάτων της Χρυσούλας Βακιρτζή   που κυκλοφορεί ανανεωμένη με την κριτική του βιβλιοκριτικού –ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά, το εισαγωγικό σημείωμα του   κλινικού ψυχολόγου-συγγραφέα Μηνά Νιτσόπουλου και  τον πρόλογο της συγγραφέως.                                                                        

O Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει μεταξύ άλλων στο κριτικό κείμενο του για το βιβλίο :’’H Xρυσούλα Βακιρτζή προσεγγίζει περισπούδαστα  και ουσιαστικά τα δεδομένα  της ανθρώπινης ύπαρξης, τα οποία αναπαράγει , αναπλάθει και  προβάλει με πηγαίο ύφος. Μελετώντας τα επεισόδια των καταγραφών που διευκρινίζει  ανοίγει παράλληλα διόδους, διαγώνιους και διαδρόμους στην διαχρονικότητα . Έντεχνα αλλά ωστόσο με πρωτότυπη  πυκνότητα και λεπτομέρεια η ύλη του βιβλίου της έχει το προνόμιο του αβρού επεξηγηματικού λόγου που εξελίσσεται κινητικά και ανοδικά  με επιλεκτική μουσικότητα.

Μαγνητίζοντας τον αναγνώστη τον προσκαλεί να μπει στο παιχνίδι, τον κάνει συμμέτοχο και κοινωνό ενώ τον μυεί παράλληλα  σε ιδεογραφικές διατυπώσεις που δεν αρκούνται μόνο στην οπτική διευθέτηση αλλά ζητούν την περιδιάβαση στην ιδιάζουσα θεματική της. Με δύναμη ψυχής, αισιοδοξία, συλλογισμό για κάτι βαθύτερο τον προκαλεί να ψάξει να βρει τον εαυτό του και να τοποθετηθεί στα δρώμενα .

Στην συνέχεια  τον κάνει σύμμαχο και αναπόσπαστο μέλος σε ένα ενωμένο σύνολο με λεκτική μετάδοση, με ποιοτική χροιά, με μια μαγεία ακουστική που μεταδίδει με ομορφιά κάθε ένταση και έκσταση. ‘’