Διατηρητέοι και ως προς τη χρήση κρίθηκαν οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων

ÅÐÅÉÓÏÄÉÁ ÓÔÏ ÓÕËËÁËÇÔÇÑÉÏ ÔÇÓ ÃÓÅÅ ÊÁÉ ÔÇÓ ÁÄÅÄÕ ÓÔÏ ÓÕÍÔÁÃÌÁ ÊÁÔÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÍÇÌÏÍÉÏÕ// ÁÔÔÉÊÏÍ (EUROKINISSI / ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ ÃÅÙÑÃÉÁ)

Οι δύο ωραιότεροι κινηματογράφοι κέντρου της Αθήνας, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι και ως προς την χρήση τους («κινηματογράφου – θεάτρου»), αφού το «κτηριακό συγκρότημα με την επωνυμία Αττικόν -Απόλλων, που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου 19-21 και Χρ. Λαδά, στην Αθήνα, φερόμενο ως ιδιοκτησία του Ιδρύματος Σταμάτη ∆εκόζη – Βούρου», είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο από το 1984.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος. «Με την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης που απαιτείται, ενισχύεται η προσπάθεια του δήμου ώστε η Σταδίου από τη Χρήστου Λαδά και έως την Ομόνοια να ζωντανέψει και πάλι, επιστρέφοντας η πολιτιστική και η εμπορική δραστηριότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η ταυτότητα των χώρων», είπε σε δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων.

Το κτίριο των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» υπέστη ζημιές από πυρκαγιά μετά από επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου, «ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να υπερκεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ των ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην επαναλειτουργία των κινηματογράφων και να εξευρεθεί χρηματοδότηση, κάτι που τελικά έγινε. Ωστόσο η άκαμπτη στάση των εμπλεκομένων δεν επέτρεψε την τελική συμφωνία, με αποτέλεσμα ο δήμος Αθηναίων να προσφύγει στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση του εμβληματικού κτιρίου ως κινηματογράφων».