Γ. Πατούλης: « Μέσα από αυτοδιοικητικές συνέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επενδύσουμε σε πολιτικές που θα βελτιώσουν αισθητά τη ζωή των πολιτών μας»

Οι προοπτικές συνεργασίας με την Αυτοδιοίκηση του Πόρτο, της δεύτερη μεγαλύτερης πόλης της Πορτογαλίας, μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, απασχόλησαν τη συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και νέου Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο του Πόρτο

Rui Moreira, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο Δήμαρχος του Πόρτο συνεχάρη τον κ. Πατούλη για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. 

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Alvaro Sequeira Pinto,  Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Πόρτο, ο Joao Ricardo Mendes, Επιτετραμένος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα , ο Αντώνης Παντελής, Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και ο Γιάννης Σελίμης, Ειδικός Γραμματέας Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας. 

Ειδικότερα στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τον θεματικό τουρισμό, με έμφαση στον τουρισμό υγείας και τη δημιουργία υποδομών για τη φιλοξενία και υποστήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας, την εκπαίδευση των νέων.

Όπως επισήμανε ο κ. Πατούλης Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο χώρες και δύο λαοί με πολλά κοινά. «Στόχος είναι μέσα από αυτοδιοικητικές συνέργειες με χώρες της Ευρώπης όπως η Πορτογαλία, να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την επιστροφή των νέων που έχουν φύγει από τις χώρες τους, εστιάζοντας στο τρίπτυχο: Εκπαίδευση, επιδότησεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα επενδύσουμε σε όλα αυτά» τόνισε και πρόσθεσε:

«Σε αυτό την κατεύθυνση Περιφέρειες και Δήμοι σε όλοι την Ευρώπη πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και μέσα από   την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, να βελτιώσουμε την ποιότητα διαβίωσης των πολιτών», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γεγονός που θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξωστρέφεια της αυτοδιοίκησης και στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Ο Δήμαρχος του Πόρτο εστίασε στην ανάγκη να είναι όλες οι Αυτοδιοικήσεις των ευρωπαϊκών χωρών αλληλέγγυες και ενωμένες για το καλό των πολιτών και ενημέρωσε τον κ. Πατούλη για τις δομές υγείας, εκπαίδευσης στην Πορτογαλία αλλά και για πρωτοποριακά συστήματα που εφαρμόζονται στις μεταφορές στη χώρα. Παράλληλα τον προσκάλεσε στο Πόρτο για να εξειδικευθούν οι βάσεις συνεργασίας τους, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης επισήμανε:

« Με τον Δήμαρχο του Πόρτο είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Επισήμανα στον κ. Moreira πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιβάλλεται να ενωθούμε όλες οι Αυτοδιοικητικές Ενώσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, ανεξάρτητα από το τι πράττουν οι κεντρικές κυβερνήσεις και τα κόμματα και να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες».