Τι συζήτησαν Υπουργός Εσωτερικών και Περιφερειάρχες

Τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο επίκεντρο της συζήτησης του Υπουργού Εσωτερικών και των 13 νεοεκλεγέντων Περιφερειαρχών

Στην κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα συμβάλει στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων  που προκαλεί το σύστημα της απλής αναλογικής στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών προχωρεί το Υπουργείο Εσωτερικών.
Σε συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Θ. Λιβάνιος με τους 13 νεοεκλεγέντες  Περιφερειάρχες συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις μέσω των οποίων θα μπορούν να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν με την απλή αναλογική.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών».
Από την πλευρά του ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίες οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο νόμο Κλεισθένη για να αποτραπεί η διάλυση και αποδιοργάνωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου  Βαθμού.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνομιλεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που την απασχολούν».
Να σημειωθεί ότι ο Γ. Πατούλης εξειδίκευσε τις προτάσεις του σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στην κυβερνησιμότητα και επισήμανε ότι απαιτείται θεσμική θωράκιση και έγκαιρη προετοιμασία των νέων αιρετών διοικήσεων στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο Κλεισθένης.