Bραβευμένος πίνακας της συντοπίτισσας Μαριλένας Φωκά σε Δρώμενο τέχνης στην Κέρκυρα

Η  σπάνια αγιογραφία  του Αγίου Νεκταρίου που φιλοτέχνησε με φύλλο χρυσού 22 καρατίων  η βραβευμένη  εικαστικός –αγιογράφος Μαριλένα Φωκά θα εκτεθεί από τις 12 ως  16 Σεπτεμβρίου 2020 στο Δρώμενο τέχνης και Πολιτισμού ΄΄ Open Air ΄΄που διοργανώνει ο εικαστικός θεσμός ΄΄Τέχνης Φλόγα  ΄΄, στο χώρο του ξενοδοχείου Κontokali  Βay Resort and Spa της Κέρκυρας. 

O εικαστικός θεσμός Τέχνης Φλόγα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία πληθώρα εκθέσεων ,events,happenings και performanses  με πρωτοποριακό consept και νεωτεριστικό proiect στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .                                  Η Μαριλένα Φωκά που έχει καταγωγή από τα Επτάνησα εκπροσωπεί στην έκθεση την ιδιαίτερη πατρίδα της.                                                                                               Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που επιμελήθηκε και θα προλογίσει την έκθεση επισημαίνει για τον πίνακα της :                         ΄΄Το εμβληματικό και επιβλητικό σε ισχύ έκθεμα που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή  έχει εκτεθεί σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις .

Ξεχώρισε, βραβεύτηκε και έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές από ιστορικούς και θεωρητικούς  τέχνης .Στην καινοτόμο αγιογραφική σύλληψη έχει προτεραιότητα η έντεχνη αποτύπωση. Παρατηρώντας  το έργο ανακαλύπτουμε  την επιδεξιότητα, την καλαισθησία  ,την ευρηματικότητα και τον ευκρινή συμβολισμό της Μαριλένας Φωκά στην  απεικόνιση θρησκευτικών προσώπων .

Η απαράμιλλη τεχνική της  αναδεικνύει μια οντότητα με σημαίνουσα  διάσταση φωτισμάτων . Συγκροτείτε από τις  ικανότητες  της σε σχέση με το περιεχόμενο και την ανατύπωση, με  πνευματική εξύψωση και  σεβαστική ανύψωση . Μέσα από την αναπαράσταση  αναπτύσσετε  η σχέση με το θείο στοιχείο. Οι υψιπετείς δυνατότητες της  εικονογραφίας  εκφέρουν μια διάθεση για ερμηνεία που  τονίζει  μια δυναμική  διεύρυνσης .

Εκφράζεται  από το χρώμα ,την γραμμή  και την διαίσθηση .Το πολυκύμαντο  επίτευγμα διαφυλάττει την έννοια της εικόνας των ναών και την θεολογική προσέγγιση  που φωτίζει την  ψυχική ανταπόκριση προς μια συνεκτική σύνδεση που καθίσταται ανάμεσα σε εναλλαγές κινήσεων και σημειώσεων προέκτασης. Η Μαριλένα Φωκά  με αξιοσημείωτη εργατικότητα και ευπρόσδεκτη αφοσίωση συνεχίζει την διατριβή της στις  αξίες της αγιογραφίας ,αντλώντας έμπνευση και ενέργεια από ένα ειδικότερο επίπεδο διαβούλευσης .

Η  παραγωγικότητα και η εμπειρία της αγγίζουν την ταύτιση με το αντικείμενο και επιβεβαιώνουν το πάθος στην εκτελεστική διαδικασία. Κοινό σημείο αναφοράς και πηγή διευθέτησης  στην εργασία της είναι τα υπερβατικά σε ευλάβεια εικονικά πρότυπα . Κάθε φόρμα επιφάνειας πηγάζει από την κατάνυξη  της υφής του δεδομένου χρόνου . Αξιοποιεί  με  ακρίβεια την ατμοσφαιρική αντίληψη με διαβαθμίσεις τονικότητας, εγχύσεις ιδεογραμμάτων ,λεπτομερειακές νύξεις και  διαδρομές εκφάνσεων.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά .Η προσέλευση  του κοινού σε αυτήν θα γίνεται σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας που ισχύουν στους χώρους.