Παντελής Ξυριδάκης: Έχει γίνει πλούσιο έργο-Τι ειπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (φωτογραφίες)

Σε κλίμα συγκίνησης διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. που ολοκλήρωσε τη θητεία του και παραδίδει στο νέο που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1ης Σεπτεμβρίου. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι –επανεκλεγέντες και μη– τόνισαν το πνεύμα συνεργασίας, τη διάθεση προσφοράς και την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των παρατάξεων, που δεν αναλώθηκαν σε στείρες αντιπαραθέσεις αλλά λειτούργησαν με γνώμονα το όφελος του δήμου και των δημοτών. 

Παραλείπουμε εκ προθέσεως να αναφερθούμε σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις, εντύπωση όμως προκάλεσαν τα λόγια συγκεκριμένης συμβούλου, από τις παλαιότερες και πλέον σεβαστές για το έργο και το ήθος της: “Οφείλουμε να έχουμε πάντοτε ως γνώμονα το αρχαίο ρητό “ανθρώπων άρχειν, κατά νόμον και ουκ ες αεί”, ευχόμενη το νέο Δ.Σ. να κινείται πάντα με γνώμονα τον άνθρωπο, τους νόμους και να μην ξεχνά ότι κανείς δεν άρχει για πάντα. 

Έναν σύντομο αλλά περιεκτικό απολογισμό της απερχόμενης δημοτικής αρχής έκανε η πρόεδρος του Δ.Σ. Κατερίνα Αλεξοπούλου, από τις πλέον επιτυχημένες στον συγκεκριμένο –κρίσιμο θεσμικά– ρόλο, τονίζοντας από το 2011 ελήφθησαν 2.961 αποφάσεις, ευχαριστώντας όλες τις παρατάξεις για τη συνεργασία τους.

Η ομιλία Ξυριδάκη

Ο απερχόμενος δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης συνόψισε ένα πλούσιο έργο σε λίγες προτάσεις. Τόνισε ότι η τελευταία πενταετία υπήρξε η χειρότερη περίοδος για τον δήμο, με περικομμένα κονδύλια από την κεντρική διοίκηση και την Περιφέρεια, εντούτοις το έργο που επιτελέστηκε είναι πλούσιο σε έργα και σε αριθμούς, όπως αποτυπώνονται στον απολογισμό που βρίσκεται στη διάθεση των δημοτών. Για το μέλλον έχουν υπογραφεί και χρηματοδοτηθεί 11 έργα κομβικής σημασίας τα οποία καλείται να υλοποιήσει η επόμενη δημοτική αρχή, ενώ τόνισε πως ο δήμος –παρά την εντύπωση που επικρατεί– δεν συγκαταλέγεται στους πλούσιους δήμους: η μικρή του έκταση και ο σχετικά μικρός πληθυσμός του δεν του αποφέρουν τα έσοδα άλλων δήμων. Είναι όμως ένας δήμος νοικοκυρεμένος που με σύμπνοια και καλή διαχείριση θα συνεχίσει να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δημότες του.

Παντελής Ξυριδάκης: “Η αυτοδιοίκηση είναι ένα ευγενές σπορ και όχι σκαλοπάτι ανέλιξης”

Κλείνοντας ευχαρίστησε ονομαστικά τους παρισταμένους συμβούλους για τη συνεργασία και τόνισε χαρακτηριστικά: “Θεωρώ πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα ευγενές σπορ και όχι σκαλοπάτι ανέλιξης ή προβολής πολιτικών φιλοδοξιών. Πρέπει να υπηρετείται από ανθρώπους που έχουν πάθος με την πόλη τους και να ασκείται με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και πραότητα. Θα επιθυμούσα να βρίσκονται εδώ σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που πλειοψήφησε στις τελευταίες εκλογές, ώστε να γιορτάσουμε το κλείσιμο μιας πενταετίας και την έναρξη της επόμενης θητείας. Εύχομαι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μας για το καλό του δήμου και των δημοτών που υπηρετούμε”.  

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του δήμου, όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν ομόφωνα.

  1. Το Δ.Σ. του δήμου αποφάσισε την αλλαγή των τετραγωνικών μέτρων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 για το οικόπεδο του «Σουρλείου» επί της οδού Σεφέρη αρ. 1 και Πλ. Αγ. Σοφίας στη Δημοτική Κοινότητα Νέου Ψυχικού. Η ανάγκη διόρθωσης προέκυψε μετά από νεότερη καταμέτρηση και μετά από την τακτοποίηση αυθαιρέτου του κτιρίου. Πιο συγκεκριμένα, δηλώθηκαν ένα μικρό κτίσμα, το δώμα και ένας ανοιχτός ημιυπαίθριος χώρος, ώστε πλέον να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα με το συγκεκριμένο ακίνητο.
  2. Ομόφωνα εγκρίθηκαν τα θέματα 2 και 3, ήτοι η τοποθέτηση φυλακίων ασφαλείας σε δύο οικήματα, στα οποία κατοικούν πολίτες οι οποίοι –κατά την αστυνομία– χρήζουν αυξημένης προστασίας. 
  3. Ο κ. Λεωνίδας Παπαγεωργίου, πρόεδρος της Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έκανε τον απολογισμό των ετών 2016, 2017 και 2018 του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου με την επωνυμία «Δημοτική Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού».

Με πολλή προσωπική δουλειά και αυταπάρνηση –εδώ να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν διαθέτει ούτε γραμματεία ούτε δημοτικούς υπαλλήλους– τα σχολεία του δήμου βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές σε 4 αίθουσες του Β’ Δημ. Σχολείου, αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο Δημ. Σχολείο Φιλοθέης (αξίζει εδώ να επισημάνουμε ότι οι “άγνωστοι” κατέστρεψαν για δεύτερη φορά τις ανακαινισμένες αίθουσες που χρειάστηκε να επισκευαστούν εκ νέου!), ενώ η χρηματοδότηση βαίνει κατ’ έτος αυξανόμενη, ώστε να υπάρχει πλήρης υποστήριξη από πλευράς υποδομών (ηλεκτρικοί πίνακες που να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις νέες ψηφιακές τάξεις, διαδραστικοί πίνακες, υπολογιστές κ.ο.κ.)

Να σημειώσουμε, τέλος, τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του συμπολίτη μας δικηγόρου Βασίλη Κούγκουλου, ο οποίος διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος τα έτη 2003-2006, επί δημαρχίας Θεόφραστου Οικονομίδη.