Μια εκδήλωση για ένα μάθημα ζωής στο Νέο Ψυχικό

Την παρουσίαση του βιβλίου  «Ξεγελώντας τον θάνατο» του συγγραφέα Γιώργου Αθανασιάδη  επέλεξε ως κεντρική εκδήλωση το Παράρτημα Φιλοθέης – Ψυχικού της Αντικαρκινικής Εταιρίας Ελλάδας για την 4η Φεβρουαρίου, που είναι η παγκόσμια ήμερα κατά του καρκίνου.

Τη βραδιά της περασμένης Τρίτης, στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (οδός Αγίας Σοφίας 1, Νέο Ψυχικό) συντόνισε ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας. «Τον συγγραφέα, έναν νέο, επιβιώσαντα του καρκίνου, τον γνωρίζω εδώ και μια 20ετία, από την εποχή που έδινε τη μάχη του στη Βοστώνη, αλλά το βιβλίο, που έχω την τιμή να συντονίζω την παρουσίασή του στην Αντικαρκινική Φιλοθέης – Ψυχικού (όπως έχω κάνει και άλλες φόρες στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Λάρισα, την Λιβαδειά)- δεν είναι μόνο οι ιατρικές του μάχες. Είναι η ίδια η ζωή!», τονίζει σε σχετικό μήνυμά του ο κ. Δημάκας.

«Το βιβλίο» -όπως υπογραμμίζουν οι Εκδόσεις Αρμός του Γιώργου Θ. Χατζηιακώβου – «είναι μια πραγματικά μυθιστορηματική αυτοβιογραφία ενός ανθρώπου που σε πολύ νεαρή ηλικία, και ενώ υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, έρχεται αντιμέτωπος με κάτι το άγνωστο σε εκείνον –στην έως τότε ύπαρξή του– και σχεδόν δαιμονοποιημένο… τον καρκίνο».

«Από τη στιγμή εκείνη», σημειώνεται «η ζωή του πραγματικά αλλάζει, όλα κρέμονται από μια κλωστή, ο χρόνος γίνεται κινηματογραφικός. Απρόσμενες καταστάσεις, παιχνίδια της μοίρας και της τύχης, έρωτες – χωρισμοί, αντιξοότητες και προσωπικά αδιέξοδα. Σε μια ανατρεπτική εναλλαγή με στιγμές απρόσμενης χαράς και πληρότητας, έντονων προσωπικών βιωμάτων και αυτογνωσίας, ανέλπιστης βοήθειας από πρόσωπα άγνωστα, μέχρι τότε, αγγελιοφόρους μιας άλλης ζωής, γεγονότα και καταστάσεις που τον αφήνουν κυριολεκτικά ακάλυπτο, μπροστά στο μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου… το Θάνατο…, τον οποίο και τελικά ξορκίζει, μετουσιώνοντάς τον σε πάθος για τη ζωή».

Για όλα αυτά που συνθέτουν το βιβλίο μίλησαν – παρόντος του συγγραφέα Γ. Αθανασιάδη- η ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκη Αγνάντη. Αποσπάσματα διάβασαν η δημοτική σύμβουλος Έλση Δημουλά και η ψυχολόγος – ποιήτρια Νατάσα Βλουτόγλου, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος της Αντικαρκινικής, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε και με μουσικά ακούσματα.