Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

Από το 2013, ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού λειτουργούσε την Μέριμνα Δημότη, μία υπηρεσία σίτισης και γενικότερης αλληλεγγύης για όσους συνανθρώπους μας το είχαν ανάγκη. Με μία κάρτα, ο κάθε δημότης που είχε ανάγκη, μπορούσε να έχει τη στήριξη του Δήμου, ενώ η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με δημοτικούς πόρους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 και μετά, η λειτουργία της δομής παροχής βασικών αγαθών μετονομάστηκε σε «Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού», με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής.

Σήμερα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, συνεχίζει τη λειτουργία του, προσφέροντας σε όσους έχουν ανάγκη. Προσφέρει στήριξη των μοναχικών ατόμων/οικογενειών που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια, ενισχύοντας τους υλικά. Σε τακτική βάση διανέμονται συσκευασμένα τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής και κατεψυγμένα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, είδη ψυχαγωγίας και βιβλία.

Υπάρχει σταθερή συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και προσφέρουν δωρεές, ενώ παράλληλα το κοινωνικό παντοπωλείο δέχεται δωρεές και από δημότες, σχολεία, συλλόγους, ομάδες δημοτών, εξασφαλίζοντας χορηγίες και δωρεές, ώστε η δομή να προμηθευτεί τα ανωτέρω είδη. Οι ποσότητες των προϊόντων που προσφέρονται στους δικαιούχους, καθορίζονται κλιμακωτά, ανάλογα με τα άτομα της οικογένειας, αλλά και με τη διαθεσιμότητα που έχει το κοινωνικό παντοπωλείο.

Οι δικαιούχοι της υπηρεσίας είναι άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, εφόσον αυτοί δεν εξυπηρετούνται από άλλο πρόγραμμα υλικής υποστήριξης. Επίσης οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, καθώς και οι αιτούντες διεθνούς προστασίας.

  1. Αίτηση Ένταξης
  2. Κριτήρια Ένταξης στην Δομή
  3. Δικαιολογητικά για ένταξη στην Δομή

Η έδρα του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι επί της οδού Παρίτση 101-103, στο Νέο Ψυχικό

Για την συντήρηση των  προϊόντων, τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής & ασφάλειας.

Της Μαρίνας Λυμπεροπούλου