Γιατί ο σκύλος μου δεν τρώει; – Της Μαρίνας Λυμπεροπούλου

Της Μαρίνας Λυμπεροπούλου, pets.gr

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν ένας – υγιής – σκύλος δεν τρώει, πολύ απλά δεν πεινάει. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπώντας το κατοικίδιο τους, θέλουν να του προσφέρουν πάντα το καλύτερο και μπαίνουν σε μία διαδικασία ανίχνευσης της ιδανικής τροφής, αυτής που θα κάνει τον σκύλο τους να τρώει το φαΐ του με όρεξη.

Προσωπικά είμαι αντίθετη σε αυτή την τακτική, για τον πολύ απλό λόγο ότι είναι στη φύση του σκύλου να τρώει όποτε πεινάει, είναι στη φύση του σκύλου να αναζητά την τροφή του και να τη διεκδικεί.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη φύση του σκύλου, μπορούμε να σκεφτούμε τον εαυτό μας όπως η γιαγιά που μας κυνηγούσε όταν ήμασταν παιδάκια να φάμε το φαγητό μας. Τότε κανένα παιδάκι δεν ήθελε να φάει, δεν του έλειπε το φαγητό, δεν χρειαζόταν να το αναζητήσει, ήταν πάντα εκεί το φαγητό και μάλιστα το τρώγαμε με το ζόρι. Μόνο κάτι πολύ ιδιαίτερο και εκλεκτό μπορεί να το τρώγαμε.

Υπάρχει ένα γεγονός σε όλη αυτή την ιστορία μεταξύ ανθρώπου και σκύλου που δεν τρώει το φαΐ του. Ο σκύλος πρέπει να τρώει ότι του δίνουμε. Και πρέπει να τρώει ότι του δίνουμε για πολλούς λόγους: 

  • Η σωστή διατροφή θα τον βοηθήσει να παραμείνει υγιής για πολλά χρόνια
  • Τα προγραμματισμένα γεύματα βοηθούν στο να ενεργείται ο σκύλος συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα.
  • Αν κάποια στιγμή αρρωστήσει θα πρέπει να ακολουθεί ειδική δίαιτα ή να παίρνει φάρμακα.
  • Όταν πάμε διακοπές μπορεί να μην μπορούμε να βρούμε την τροφή του στον τόπο προορισμού μας, ειδικότερα αν δεν έχουμε μεριμνήσει να πάρουμε μαζί μας ή αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μαζί μας αρκετή τροφή (διακοπές χωρίς όχημα κτλ) αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.

Το θέμα μας πάντα είναι ότι ενώ γνωρίζουμε το σωστό, δεν βρίσκουμε τον τρόπο να το εφαρμόσουμε. Ποιος είναι λοιπόν ο τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα το οποίο κατηγοριοποιείται στα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου μας?

  • Το πιο βασικό βήμα είναι το πρώτο. Δίνουμε στον σκύλο το φαγητό που έχουμε επιλέξει, την ίδια ώρα κάθε μέρα, το αφήνουμε για δέκα λεπτά στη διάθεση του και αν δεν το έχει φάει σε δέκα λεπτά, το παίρνουμε. Θα αναρωτηθείτε «τι θα φάει ο σκύλος μου? νηστικός θα μείνει?» ναι, δεν πειράζει να μείνει νηστικός για μία φορά στη ζωή του, αν πρόκειται να λυθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα συμπεριφοράς.
  • Το δεύτερο βήμα είναι να σταματήσουμε να δίνουμε λιχουδιές. Δεν θα χρειαστείτε λιχουδιές εκπαίδευσης ή έξτρα λιχουδιές μασουλήματος για τα δόντια για λίγες ημέρες. Περίπου σε δύο με τρεις ημέρες ο σκύλος θα μπορεί να φάει ξανά τις αγαπημένες του λιχουδιές, αλλά για το μεταβατικό αυτό στάδιο, θα πρέπει να σταματήσετε να του δίνετε οτιδήποτε.
  • Το τρίτο βήμα είναι να συνεχίσετε το πρώτο βήμα για πάντα. Δεν αλλάζουμε ποτέ αυτή τη νέα συνήθεια του σκύλου μας. Αφήνουμε το φαγητό στη διάθεση του για δέκα λεπτά και μαζεύουμε το μπωλ του άσχετα από το αν το έχει φάει ή όχι. 

Δεν θα πιστεύετε πόσο θα αλλάξει η συμπεριφορά του σκύλου σας αν αλλάξετε τον τρόπο που του δίνετε το φαγητό του. Θα παρατηρήσετε ότι ξαφνικά αρχίζει να σας κοιτάζει στα μάτια πριν κάνει κάτι, θα κόψει και άλλες πιθανές ανεπιθύμητες συμπεριφορές, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα τρώει το φαγητό του άμεσα και με όρεξη.

Μία τελευταία συμβουλή, να πλένετε συχνά το μπωλ του σκύλου, να του αλλάζετε το νερό καθημερινά άσχετα αν το έχει πιει και να προσέξετε η τροφή του να περιέχει όλα τα απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και συντήρηση του.