Είναι τόσο σημαντικό το χτένισμα της γάτας; Της Μαρίνας Λυμπεροπούλου

Είναι δυνατόν να μην είναι σημαντικό το χτένισμα της γάτας? Φυσικά και είναι. Και η ερώτηση που ακολουθεί είναι πάντα η εξής: «στη φύση πως ζουν χωρίς να τις χτενίζει κανείς?» 

Στη φύση (δηλαδή στο δρόμο που δεν είναι φύση ακριβώς), οι γάτες επιβιώνουν, δεν ζουν. Η δική μας γάτα δε θέλουμε απλά να ζει και να προσπαθεί να επιβιώσει για λίγα χρόνια, αλλά θέλουμε να ζήσει για πολλά χρόνια, τα 19-20 είναι καλά? Αν τη φροντίζετε σωστά, είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να ζήσετε τόσα χρόνια μαζί με τη γάτα σας.

Παρατηρήστε τις αδέσποτες γάτες κατά την άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, συνήθως το τρίχωμα τους μειώνεται, ενώ οι μακρύτριχες γεμίζουν κόμπους και μετά από ένα διάστημα μπορεί να τις δείτε με πληγές στο σώμα. Αυτές οι πληγές είναι από μύκητες αλλά και ψύλλους που μαζεύονται κάτω από τους κόμπους. Φυσικά μετά από ένα διάστημα οι πληγές κλείνουν και βγάζουν πάλι τρίχωμα. 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το χτένισμα της γάτας μας, γιατί την βοηθάει να βελτιώσει την όψη του τριχώματος και του δέρματος της, ενώ νιώθει όμορφα όταν «ξεφορτώνεται» το άχρηστο φορτίο που κουβαλάει. Ο καθημερινός αυτό-καλλωπισμός που κάνει, ναι μεν είναι σημαντικός αλλά δεν αρκεί, ενώ είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε έναν γρήγορο έλεγχο στο σώμα της για ψύλλους, ακάρεα στα αφτιά της, αλλά να δείτε και αν έχει εμφανιστεί κανένα εξόγκωμα ή άλλου είδους εμφανές πρόβλημα. Πέρα από όλα βέβαια, το συχνό χτένισμα βοηθάει στο να δεθείτε ακόμη περισσότερο με την αγαπημένη σας απαιτητική τετράποδη φίλη. 

Βούρτσα ή Χτένα?

Πολλοί χτενίζουν τη γάτα τους με τη γνωστή συρμάτινη βούρτσα. Η βούρτσα αυτή δεν είναι η ιδανική για γάτες γιατί μπορεί να τις πληγώσει, εκτός αν μιλάμε για συρμάτινη βούρτσα με μαλακές άκρες, τότε τη χρησιμοποιείτε άφοβα, αρκεί να γνωρίζετε ότι δεν θα βγάλει όλη τη νεκρή τρίχα από τη γάτα σας.

Αν ζητήσετε βούρτσα για χτένισμα γάτας, είναι πιθανό να σας δώσουν την ίδια με του σκύλου, όμως το θέμα είναι να γνωρίζετε ποια είναι η πιο αποτελεσματική λύση για το χτένισμα της γάτας.

Η χτένα. Αν έχετε μακρύτριχη ή ημιμακρύτριχη γάτα, επιλέξτε δύο χτένες. Μία που να έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους τα συρματάκια (flea comb) και μία με πιο αραιά (grooming comb). Ξεκινάτε με την grooming comb και όπου συναντήσετε κόμπο, προχωράτε με την flea comb. Μόλις ξεμπερδέψετε όλους τους κόμπους, συνεχίζετε με την flea comb, η οποία αφαιρεί όλη τη νεκρή τρίχα της γάτας, χωρίς όμως να αφαιρεί και υγιή τρίχα.

Αν έχετε κοντότριχη γάτα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κατευθείαν την flea comb. Χτενίζετε κάθετα και τραβάτε προς τα έξω μαλακά και μετά με ήρεμες κινήσεις κάνετε και ανάποδα το τρίχωμα της γάτας. Θα εντυπωσιαστείτε όταν θα διαπιστώσετε πόση παραπάνω τρίχα είχε να βγάλει η βούρτσα που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα.

Αποφύγετε τις χτένες τύπου razor, αν δεν γνωρίζετε πως να τις χρησιμοποιείτε γιατί μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακή επιλογή για το τρίχωμα της γάτας σας.

Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Pets.gr