Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, εντοπίζουν τους θετικούς στον COVID-19 επιβάτες, της Μαρίνας Λυμπεροπούλου

Όλοι οι επιβάτες που φτάνουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρέπει να είναι αρνητικοί στον COVID-19, παρουσιάζοντας τεστ που πραγματοποιήθηκε το αργότερο 96 ώρες πριν από το ταξίδι τους. Ωστόσο, οι επιβάτες από χώρες υψηλού κινδύνου καθώς και αυτοί που εμφανίζουν συμπτώματα, συχνά περνούν από δεύτερο έλεγχο στο αεροδρόμιο.

Αξιωματούχοι στα αεροδρόμια του Ντουμπάι, έχουν πλέον ένα εξαιρετικό βοήθημα για τα στάδια της εξέτασης. Ρουθούνια αστυνομικών σκύλων είναι σε θέση να εντοπίσουν τον ιό στους ανθρώπους, με ακρίβεια 92%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του Ντουμπάι.

Κατά τη διαδικασία ελέγχου των επιβατών, τοποθετούνται τα δείγματα ιδρώτα σε σκεύη με άνοιγμα, όπου ο σκύλος μπορεί να μυρίσει με ασφάλεια από απόσταση. Δεν υπάρχει δηλαδή άμεση επαφή των σκύλων και του δείγματος του επιβάτη. Εφόσον ο σκύλος εντοπίσει θετικό αποτέλεσμα, ο επιβάτης στη συνέχεια λαμβάνει εξέταση ρινικού επιχρίσματος.

Σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούνται έρευνες τους τελευταίους μήνες για να διαπιστωθεί εάν οι σκύλοι ανίχνευσης οσμών, μπορούν να αναγνωρίσουν τον COVID-19, ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Detection Dogs, συνεργάζεται με την London School of Hygiene & Tropical Medicine για να διαπιστωθεί εάν τα σκυλιά τους τα οποία έχουν εκπαιδευτεί για την ανίχνευση της ελονοσίας, του καρκίνου, του Πάρκινσον καθώς και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων μέσω της όσφρησης, μπορούν να επανεκπαιδευτούν για να παρέχουν μία γρήγορη και μη επεμβατική διάγνωση του ιού.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα στην Γερμανία, στο University of Veterinary Medicine Hanover, εκπαιδεύτηκαν σκύλοι του στρατού για να διακρίνουν μεταξύ των δειγμάτων υγρών που λαμβάνονται από υγιείς και εκείνων που έχουν μολυνθεί με COVID-19. Οι σκύλοι είχαν ένα ποσοστό ακριβείας στο 94%, με 157 σωστές θετικές ταυτοποιήσεις, 792 σωστά αποτελέσματα μη μολυσμένων δειγμάτων και 33 λανθασμένα αποτελέσματα.

 Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMC Infectious Diseases με την ομάδα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «σε χώρες με περιορισμένη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, οι σκύλοι ανίχνευσης θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για μαζική ανίχνευση μολυσμένων ατόμων».

Πηγή: Lonelyplanet

Μαρίνα Λυμπεροπούλου

Pets.gr