Διακοπές έρχονται, τι θα κάνετε με το κατοικίδιο σας? – Της Μαρίνας Λυμπεροπούλου

Της Μαρίνας Λυμπεροπούλου ( pets.gr)

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει, κάποιοι αφήνουν τα κατοικίδια τους στο δρόμο για να απολαύσουν τις διακοπές τους, αρνούμενοι να διαθέσουν κάποια χρήματα για τη φύλαξη τους ή να βρουν εγκαίρως μια λύση φιλοξενίας σε φιλικό σπίτι.

Υπάρχουν όμως λύσεις ώστε να περάσετε όμορφες διακοπές μαζί με το κατοικίδιο σας? 

Κατά την διάρκεια της οργάνωσης των διακοπών σας, μην ξεχάσετε πως έχετε ακόμα ένα μέλος στην οικογένεια, που θέλει να κάνει διακοπές μαζί με τους αγαπημένους του.

Ξεκινώντας από την εύρεση ξενοδοχείου, μην παραλείψετε να ψάξετε και να ρωτήσετε αν το μέρος που επιθυμείτε να περάσετε τις διακοπές σας, δέχεται κατοικίδια. Μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τις περισσότερες φορές χωρίς έξτρα χρήματα, μπορείτε να έχετε μαζί σας τον αγαπημένο σας φίλο στις διακοπές σας και να περάσετε αξέχαστες στιγμές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν αποφασίσατε να πάρετε μαζί τον τετράποδο φίλο σας, μην ξεχάσετε κάποια πράγματα πολύ βασικά που θα βοηθήσουν εσάς αλλά και τον αγαπημένο σας φίλο να περάσετε ευχάριστες και ξεκούραστες ώρες.

Τι θα χρειαστείτε

Νερό για τη διαδρομή: Μην φύγετε από το σπίτι χωρίς άφθονο νερό μαζί σας. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο σας δεν έχει κλιματισμό, αν το δείτε να υποφέρει, βρέξτε μία πετσέτα και δροσίστε το.

Ζώνη ασφαλείας: Μπορείτε να προμηθευτείτε ζώνη ασφαλείας αναλόγως με το μέγεθος του σκύλου σας, ώστε να τον βοηθήσετε να κατανοήσει που πρέπει να κάθεται όσο εσείς οδηγείτε. 

Κλούβα μεταφοράς ή crate: Ανάλογα με το αυτοκίνητο σας, επιλέξτε τη λύση της κλούβας μεταφοράς ή να ασφαλίσετε το κατοικίδιο σε ένα μέρος του αυτοκινήτου με κάποιο διαχωριστικό. Η κλούβα μεταφοράς στην περίπτωση της γάτας και η αντίστοιχη κλούβα ή το  διαχωριστικό στην περίπτωση του σκύλου, είναι μια λύση που όχι μόνο θα σας αφήσει τα περιθώρια ασφαλούς οδήγησης αλλά και θα βοηθήσει το ζώο να παραμείνει ήρεμο. 

Φαγητό: Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε έγκαιρα την τροφή του κατοικίδιου σας, ώστε να μη χρειαστεί να ψάχνετε να τη βρείτε εκεί που θα πάτε και σε καμία περίπτωση να μην αναγκαστείτε να του αλλάξετε τροφή κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. 

Προστασία από παράσιτα: Αποπαρασιτώστε το κατοικίδιο λίγες μέρες πριν φύγετε για εσωτερικά παράσιτα εντέρου και για ψύλλους/τσιμπούρια κτλ. Είναι καλύτερο να έχουν γίνει αυτά από πριν και όχι στις διακοπές σας. Επίσης μην ξεχάσετε το σπρέι και το ειδικό περιλαίμιο για σκνίπες. 

Φάρμακα για πρόληψη: Μιλήστε με τον κτηνίατρο σας περίπου ένα μήνα πριν τις διακοπές σας, για να σας δώσει λίστα με φάρμακα που θα χρειαστεί να βρείτε (κάποια από τα οποία δεν είναι πολλές φορές εύκολο να βρεθούν). Ζητήστε και σαφείς οδηγίες για δαγκώματα φιδιών, τσιμπήματα σκορπιών κτλ και ρωτήστε αν θα είναι διαθέσιμος σε περίπτωση ανάγκης να σας δώσει τηλεφωνικές συμβουλές.

Στρώμα: Το αγαπημένο στρώμα του σκύλου και της γάτας σας μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση αν είναι ογκώδες. Για τον λόγο αυτό φροντίστε να πάρετε ένα στρώμα που διπλώνει και να του το δείξετε λίγες μέρες πριν για να μην νιώσει ότι του λείπει το κρεβάτι του.

Λουρί και περιλαίμιο: Ένα δεύτερο περιλαίμιο και οδηγός (λουρί), θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμα για την περίπτωση που σας χαλάσει κάτι από το αλάτι της θάλασσας.

Στρώμα δροσιάς και στέγαστρο: Αν θέλετε να μην έχετε άγχος ότι θα πάθει θερμοπληξία ο σκύλος σας, μπορείτε να βρείτε στρώματα δροσιάς μαζί με την ομπρέλα σας ή το στέγαστρο, ώστε να απολαύσετε όσες περισσότερες ώρες μπορείτε χωρίς άγχος.

Να θυμάστε πάντα, ότι ένα ζώο αντέχει μέσα στο αυτοκίνητο μόνο όταν αυτό είναι σε κίνηση. Από τη στιγμή που θα παρκάρετε το αυτοκίνητο σας, ο σκύλος πρέπει να βγει έξω. Κινδυνεύει άμεσα από θερμοπληξία και μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να χάσει τη ζωή του αν αμελήσετε αυτή την πολύ βασική λεπτομέρεια.