A R T – Animal Rescue Team – Ομάδα Απεγκλωβισμού Ζώων

Κλήθηκε η ομάδα μας για ακόμη μια φορά να επέμβει για ένα γατάκι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου το οποίο είχε πέσει σε φρεάτιο ομβρίων υδάτων δίπλα στην είσοδο γκαράζ του metro mall.Ενα περιστατικό το οποιο κρατησε πολλες μερες καθως κ ωρες και η ιστορία του έχει ως εξής.Τεταρτη πρωί διερχόμενος οδηγός μοτοσυκλέτας είδε να πέφτει από μοτέρ αυτοκινήτου ένα γατάκι το οποίο στην προσπάθεια του να το πιάσει για να μην το πατήσουν τα αυτοκίνητα, εκείνο τρομαγμένο έτρεξε και έπεσε μέσα στο επίμαχο φρεάτιο.

Το μωρό γατακι ακουγόταν να κλαίει γοερά μέσα από τα σκοτεινα φρεατια κ εκεινη ακριβως την στιγμη ξεκινάει κ η δικιά μας επέμβαση, μετα απο επείγουσα κλήση που λάβαμε, την ίδια μέρα πραγματοποιήσαμε έλεγχο για να εντοπίσουμε το ζωάκι.

Διαπίστωσαμε ότι δυστυχώς είχε περάσει από την σωλήνα ομβρίων υδάτων στα κάτω διαμερίσματα του κεντρικού αγωγού της λεωφόρου Βουλιαγμένης.Σε μεγάλη απόσταση πριν και μετά από το σημείο δράσης μας, λόγω των έργων του μετρό είχε στρωθεί καινούργια άσφαλτος και είχαν καλυφθεί τα καπάκια πρόσβασης στον κεντρικό αγωγό στην κεντρική λεωφόρο γεγονός το οποίο καθιστούσε αδύνατη την όποια προσέγγιση του μωρού του οποίου το κλάμα σε έκκληση βοήθειας ήταν έντονο και σπαρακτικό.

Έτσι κλήθηκε τροχαια στο σημείο για λόγους ασφαλείας λόγω των πολλών διερχομένων οχημάτων προκειμένου να μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα καπάκι το οποίο εικάζαμε ότι θα μπορούσε να μας δώσει πρόσβαση στον κεντρικό αγωγο αν και βρισκόταν στα εβδομήντα μέτρα μακριά μας και κάποια ακόμα παράπλευρα καπάκια τα οποία βρίσκονταν επάνω στο οδόστρωμα.

Η περίεργη διανομή των αγωγών όμως δεν μας έδινε την απαραιτητη πρόσβαση και κλήθηκε κατόπιν και ο δήμος Αγίου Δημητρίου να συνδράμει στην προσπάθεια μας. Αφού κάναμε μια γέφυρα με δίχτυ μήπως καταφέρει το μικρό κατά την διάρκεια της νύχτας να σκαρφαλώσει και ρίχνοντας αρκετή τροφή εντός του αγωγού του φρεάτιου από τη σωλήνα, αποχωρήσαμε πλέον αργά την νύχτα από το σημείο με απώτερο σκοπό να προσπαθήσουμε την επόμενη ημέρα.Την επομένη ημέρα το μεσημερι ο Δήμος ήταν παρών αλλά για κακή μας τυχη ούτε αυτές οι προσπάθειες είχαν κάποιο αποτέλεσμα ετσι ωστε να μας δώσουν λύση για πρόσβαση στους αγωγους που βρισκοτανε το γατακι .

Το απόγευμα επιχειρούμε ξανα αλλάζοντας δίχτυ και βάζοντας τροφή και πάλι προκειμένου να κρατήσουμε το ζωάκι τουλάχιστον ζωντανό. Αποχωρούμε και εκ νέου την επόμενη ημέρα προς μεσημέρι ξαναπάμε πάλι στο σημείο με την βοήθεια τις αστικής πανίδας του Δήμου.Το προηγούμενο απόγευμα με την βοήθεια κάμερας που είχαμε τοποθετήσει εσωτερικά ειχαμε πλέον εντοπίσει το περιβόητο καπάκι το οποίο ήταν ασφαλτοστρωμένο.Με τα απαραίτητα εργαλεία ξεκινήσαμε να σκάβουμε επί τρεις ώρες σχεδόν μέχρι να φτάσουμε επιτέλους να έχουμε οπτική επαφή με το καπάκι, το οποίο ήταν θαμμένο δεκα εκατοστά κάτω από άσφαλτο.Μας σταμάτησε όμως η καταρακτώδης βροχή και έτσι για μια ώρα σχεδον περιμέναμε να κοπάσει για να μπορέσουμε να επιχειρήσουμε ξανά.Λίγο μετά όταν σταμάτησε η βροχή ανοίξαμε το καπάκι και πλέον όχι μόνο ακούγαμε το ζωάκι σαν να είναι δίπλα μας, αλλά κάποια στιγμή είχαμε και οπτική επαφή μαζί του.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι καθόλη την διάρκεια των εργασιών δεν απομακρυνόταν το γατακι από το σημείο όπου είχε πέσει παρόλη την φασαρία που γινόταν.Τοποθετήσαμε παγίδα κοντά στο ζώο αφήνοντας την κάτω λίγη ώρα ομως το μικρό για κάποιον δικό του λόγο δεν την πλησίαζε.Έτσι αλλάξαμε μέγεθος παγίδας για να μπορέσουμε να την τοποθετήσουμε μέσα στην σωλήνα του κεντρικού φρεάτιου.Κατά την διάρκεια της αλλαγής της παγιδας άνοιξαν ξαφνικά σε ανύποπτο χρόνο οι βάνες υπερχείλισης από κάποιο σημείο του mall φέρνοντας έναν τεράστιο όγκο νερού εκεί ακριβώς όπου βρισκόταν το ζώο και επίσης κ ένας διασώστης μας ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε προλάβει ευτυχώς να ανέβει στο οδόστρωμα.

Μέσω του φύλακα ενημερώθηκαν οι υδραυλικοί βάρδιας και αμέσως έκλεισαν τις βάνες σταματώντας την πτώση του νερού. (θα υπάρξει σχετικό βίντεο στα σχόλια). Χάσαμε το μυαλό μας στην ιδέα ότι παρασύρθηκε το μωρό γατάκι……..Προσπαθείες πάνω από 20 συνολικά ωρών να απέβαιναν άκαρπες και μοιραίες για το ζωάκι.Πέρασε ένα τέταρτο αγωνίας και αναπάντεχα άκουσαμε το κλάμα του και πάλι.

Δεν πίστευαμε ότι ζει ακόμα κ προφανως κάπου είχε βρει ασφαλή σημείο κ έτσι γλύτωσε τον πνιγμό. Η έκπληξη μας ήταν μεγάλη και ξαναβάλαμε άμεσα παγίδα μέσα στον αγωγό πλέον.Σε μισή ώρα το ζωάκι είχε ασφαλιστεί μέσα σε αυτήν και έτσι ανασύρθηκε στην επιφάνεια αφήνοντας πίσω του όλη την ταλαιπωρία του και τον τρόμο που πέρασε ολες αυτες τις μερες .Δάκρυα χαράς και συγκίνησης μας έκαναν να ξεχάσουμε όλη την προηγούμενη αγωνία μας.
Το μωράκι, ο μεγάλος Μαχητής, μεταφερθηκε αμεσα για κτηνιατρικο ελεγχο και τωρα βρίσκεται σε φιλοξενία και ψάχνει το παντοτινό του σπιτάκι. Σύμβολο ελπίδας και ζωής για όλους μας.

Αν μπορείτε να βοηθήσετε την ομάδα μας να ενισχύσει τον εξοπλισμό της, παρακαλώ καταθέστε ένα μικρό ποσό στον λογαριασμό της Εθνικής: GR3901100400000004072534946 (Νίκος Αδαμόπουλος)