Αντιπλημμυρικά έργα 150 εκ. ευρώ μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ως «εθνική επιτυχία που θα συμβάλλει στην καλύτερη οχύρωση της χώρας και κυρίως της Αττικής από τα πλημμυρικά φαινόμενα» χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τη σύμβαση που σύναψαν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα χρηματοδοτήσει με 150 εκατ. ευρώ, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα για την περίοδο 2019-23.

Η σχετική δανειακή σύμβαση υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Άντρου Μακντάουελ, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Τα κεφάλαια αυτά, τα οποία προστίθενται σε χρηματοδότηση 355 εκατ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, θα υποστηρίξουν την υλοποίηση δέκα έργων στην χώρα, εκ των οποίων επτά έργα στην περιφέρεια Αττικής.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για έργα υποδομής που συνδέονται με την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των πολιτών και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία και για εμάς είναι ιδιαίτερη η ικανοποίηση που σε αυτή τη φάση 7 στα 10 έργα, θα είναι στην Περιφέρεια Αττικής. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και σε αυτή την κατεύθυνση δρομολογούμε παρεμβάσεις, σε συνεργασία με τους Δήμους, προκειμένου να μην νιώθει κανένας πολίτης απροστάτευτος».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, τα 10 έργα είναι τα εξής:

-Διευθέτηση ρέματος Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 49.994.800 ευρώ.

-Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας, στον Ασπρόπυργο, με συνολικό κόστος 14.127.200 ευρώ.

-Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών, με συνολικό κόστος 26.109.100 ευρώ.

-Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς Αχαρνών, με συνολικό κόστος 92.674.059 ευρώ.

-Διευθέτηση ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού, στο Μαρκόπουλο, με συνολικό κόστος 24.700.000 ευρώ.

-Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην Καλαμαριά (β’ φάση), με συνολικό κόστος 12.000.000 ευρώ.

-Αποχέτευση όμβριων υδάτων στην περιοχή της Λαχαναγοράς στην Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό κόστος 33.000.160 ευρώ.

-Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτρακίου, με συνολικό κόστος 23.003.400 ευρώ.

-Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας, με συνολικό κόστος 104.562.560 ευρώ.

-Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Νέας Μάκρης, με συνολικό κόστος 48.008.960 ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε στη στήριξη την οποία παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με χρηματοδότηση 350 έργων από το 1996 και ένα χαρτοφυλάκιο έργων 19 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% του ελληνικού ΑΕΠ. Η νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ εντός διετίας από σήμερα, με μέγιστο  χρόνο αποπληρωμής  τα 25 χρόνια, ενώ υπάρχει 7ετής περίοδος χάριτος και η απορρόφηση θα γίνει εντός εξαετίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι τα έργα, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη δημοπρατηθεί, θα αφορούν σε 500.000 πολίτες.