Κώστας Ζαχαριάδης: Αντίστροφη μέτρηση

Άρθρο του Κώστα Ζαχαριάδη στην Kontra News:

Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών και οικονομικών ανακατατάξεων, με τις προκλήσεις που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορονοϊού να είναι πολλές και σημαντικές και  την κατάσταση να γίνεται ακόμα πιο σύνθετη σε περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο επειδή στο τιμόνι του τόπου βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις ως κόμμα έχουμεέχουμε το στόχο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, της πολιτικής και προγραμματικής εμβάθυνσης της εντατικοποίησης της συλλογικής – κοινωνικής δράσης, στόχος που είναι αλληλένδετος με τις τρέχουσες εξελίξεις και όσα αφήνει πίσως της η διαχειριστική και πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Η κρίση του κορονοϊού δεν είναι μόνο υγειονομική, είναι επίσης κρίση οικονομική, που θα έχει επιπτώσεις στα εργασιακά, στη ψυχολογία της κοινωνίας – του καθενός και της καθεμίας απ’ εμάς, στην νέα οικονομική και κοινωνική διάρθρωση της χώρας.

Η πολλαπλή αυτή κρίση μας δείχνει για ακόμη μια φορά με τρόπο εμφατικό πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες σε μεγάλους κλυδωνισμούς, αλλά και πόσο αναγκαία είναι η υπέρβαση τωνσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που βαθαίνουν τις ανισότητες και διευρύνουν τη φτώχεια. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την ελληνική κοινωνία, αφορά την ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινωνία, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη διαμόρφωσης ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου και ευρύων πολιτικών συνεργασιών και συμπράξεων που θα θέσουν στο περιθώριο τις αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές και όσες δυνάμεις τις εκφράζουν, που θα μιλήσουν για το παρόν και μέλλον με αναστοχασμό πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά για το τι έχει συμβεί στο παρελθόν, το είναι βιώσιμο και κοινωνικά αποτελεσματικό και τι όχι.

Ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι να αναπτύξει εκείνα τα εργαλεία που θα βγάλουν συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις από τη θέση άμυνας και θα τη βάλουν σε θέση κοινωνικής αντεπίθεσης. Με τις σημερινές νεοφιλελεύθερες και οπισθοδρομικές πολιτικές, με τη φίμωση του πλουραλισμού στην ενημέρωση, οδεύουμε ολοταχώς στις πιο σκοτεινές εποχές, στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, στην ελαστικοποίηση της εργασίας και στην αποδυνάμωση των μικρομεσαίων στρωμάτων και της νεολαίας. Αυτή την εξέλιξη πρέπει να την αποτρέψουμε και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να αναζωογοννηθούν οι κοινωνικές δυνάμεις, το κόμμα και κάθε μορφή συλλογικής διεκδίκησης.

Το ζητούμενο για όλους μας, για όλες και όλους που διεκδικούμε ένα βιώσιμο, καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο, είναι να αναπτύξουμε ευρείες συνεργασίες, να ενθαρρύνουμε το διάλογο, να ακούμε και να προσπαθούμε να στηρίξουμε και να ικανοποιήσουμε τα συλλογικά αιτήματα. Η αριστερή κυβερνησιμότητα προϋποθέτει ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών δυνάμεων σε κάθε βήμα, όσο δύσκολες ή δυσμενείς κι εάν είναι οι συνθήκες.

Η κρίση της πανδημίας θέτει το καθέναν απ’ εμάς αλλά και όλους μαζί μπροστά σε νέες πολιτικές προκλήσεις. Η κρίση θα κάνει restart αν όχι reset στο πολιτικό σύστημα της χώρας και της Ευρώπης . Όσοι πορευόμαστε με αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στις αξίες μας, στις διαδρομές μας και στους συλλογικούς μας αγώνες δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Πολύ πιο σύντομα απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται οι κοινωνίες να αναζητήσουν προοδευτικές διεξόδους από τα συντηρητικά αδιέξοδα που οδηγούν σε ανατροφοδοτούμενες κρίσεις, θα αντέξουμε  έχουμε την την ξηρασία της πρώτης περιόδου και σύντομα θα έρθουν τα προοδευτικά πολιτικά πρωτοβρόχια που πρέπει να μας βρουν πιο έτοιμους, πιο ώριμους, πιο προετοιμασμένους, πιο σοβαρούς, πιο ανοικτούς, πιο προσγειωμένους.*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών