Νέο Ψυχικό: Όχι στον κόμβο της Αγίας Βαρβάρας-Τι είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Του Μάριου Μωισίδη

Απόλυτη ταύτιση απόψεων όλων των φορέων του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής: ο ανισόπεδος κόμβος της Αγίας Βαρβάρας δεν επιλύει κανένα πρόβλημα και δεν πρέπει να κατασκευαστεί! ( Δημοτικό Συμβούλιο Φεβρουαρίου)

Όχι των παρατάξεων στην κατασκευή του κόμβου

Παρουσία των φορέων του Δήμου και των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προταθέντος ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Λ. Κηφισίας. Το έργο έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό δημοσίων έργων και απόψεις θα εκφράσουν 25 περίπου αρμόδιοι φορείς.

Τη συζήτηση διηύθυνε η πρόεδρος της Επιτροπής Αναστασία Αγγελάκη και επί του θέματος τοποθετήθηκαν διαδοχικά ο Δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης, ο αντιδήμαρχος Άλκης Γάτος, ο τέως αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Καριώτης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων Δημήτρης Φωτιάδης, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Κατερίνα Αλεξοπούλου, καθώς και κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου.

Ταύτιση απόψεων

Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά παρατηρείται τέτοια σύμπνοια και ταύτιση απόψεων, πράγμα απόλυτα κατανοητό καθώς -όπως όλοι διαπιστώνουν- το προτεινόμενο έργο όχι μόνο δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην κυκλοφοριακή ροή της Λεωφ. Κηφισίας και της Εθν. Αντιστάσεως, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα θέματα στο άμεσο μέλλον.

Ενδεικτικά, ο δήμαρχος Π. Ξυριδάκης τόνισε πως το έργο «δεν δίνει λύσεις, δεν ανακουφίζει, θα δημιουργήσει θέματα. Και μόνο η σκέψη πως μία υπόγεια λωρίδα -χωρίς καν ύπαρξη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)- θα εξυπηρετεί την κυκλοφοριακή ροή από την Εθν. Αντιστάσεως προς τη Λ. Κηφισίας -από την οποία θα διέρχονται και τα τρόλεϋ και τα λεωφορεία!- αρκεί για να προβληματίσει». Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «δεν θα θέλαμε να είμαστε εγκλωβισμένοι και ακινητοποιημένοι με αυτοκίνητο στην υπόγεια λωρίδα σε ημέρα με κατακλυσμιαία βροχή».

Ο κ. Α. Γάτος τόνισε πως το έργο θα δυσχεράνει αφάνταστα την κίνηση πεζών και ποδηλατών, αντιστρατεύεται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), ενώ η μελέτη δεν λαμβάνει καν υπόψη της τον σχεδιασμό της γραμμής του μετρό που πρόκειται να πραγματοποιηθεί. 

Οι δυσμενείς επιπτώσεις

Ενδεικτικά και μόνον ας αναφέρουμε τις πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις της συγκεκριμένης πρότασης: κατάργηση/καταστροφή της οδού Ελικώνος που σήμερα κατευθύνει προς τον Φάρο ή το Κολλέγιο, προβλήματα αποστράγγισης των υδάτων που απαιτούν τεράστια δαπάνη για να αντιμετωπιστούν, δημιουργία μετώπου της οδού Μαραθωνοδρόμου με τη Λ. Κηφισίας και υποβάθμιση των κατοικιών που βρίσκονται εκεί, δυσανάλογη αύξηση θορύβου, αποκλεισμός πρόσβασης στην εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας, ενώ εξακολουθεί να μην προβλέπεται αριστερόστροφη κίνηση με κατεύθυνση το Νέο Ψυχικό.

Εν κατακλείδι, η άποψη του Δήμου και των φορέων της πόλης συμπυκνώνεται στο ότι πρόκειται για έργο μη αναπτυξιακό, έργο που δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, αντίθετα λειτουργεί ανασχετικά ως προς έναν πληρέστερο κόμβο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί διευκολύνοντας αποτελεσματικά την κυκλοφοριακή ροή προς την Αθήνα και προς την Κηφισιά. Η προτεινόμενη μελέτη απορρίπτεται και με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να λένε πως και ο Δήμος Χαλανδρίου έχει τοποθετηθεί απολύτως αρνητικά προς το συγκεκριμένο έργο, η συζήτηση θα μεταφερθεί στο αρμόδιο περιφερειακό συμβούλιο και εν συνεχεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ας ελπίσουμε ότι εκεί το ηχηρό «όχι» των δύο όμορων δήμων θα υπερισχύσει τυχόν αντίθετων απόψεων.