ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ : ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ : ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η ενότητα των παρατάξεων και η ενότητα είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα στο δήμο μας. Οι κάλπες έκλεισαν, το «Πρότυπο Προάστιο» κέρδισε με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση και οι προεκλογικές «πληγές» φαίνεται να κλείνουν. Οι ακραίοι κύκλοι και από τις δύο παρατάξεις, φαίνεται να καλύπτονται από τις φωνές ουσίας και λογικής. Που επιτάσσουν το εξής απλό: «Χρειάζεται ομόνοια, συνεννόηση και όχι βοναπαρτισμούς και ρεβανσισμούς». Ο μεν Δήμαρχος Φιλοθέης -Ψυχικού , κ. Δημήτρης Γαλάνης, έκανε μια ενωτική δήλωση την επομένη των εκλογών. Ο δε, Παντελής Ξυριδάκης, έχει εκπλήξει με το πολιτικό του ήθος και στάση αντιπολιτευόμενους και συμπολιτευόμενους.

Ο ασθενικός «Κλεισθενικός» Δήμος

Τόσο η «Συμμαχία Πολιτών», όσο και το «Πρότυπο Προάστιο», φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα σταδιακής και ομαλής μετάβασης, όχι μόνο της δημαρχίας, αλλά κυρίως του δήμου. Ο δήμος μας δεν μπορεί να χάσει χρόνο. Τα προηγούμενα εννέα χρόνια, έγιναν πολλά. Η μετάβαση στον τότε «Καλλικρατικό» δήμο, είχε επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η ομάδα του Παντελή Ξυριδάκη τότε, είχε καταφέρει να συνενώσει τρεις δήμους με τοπικιστικές και ουσιαστικά διαφορετικές νοοτροπίες, σε έναν δήμο. Η εμπειρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί από τη νέα δημοτική αρχή.

Η οποία, με τη σειρά της, όπως φαίνεται, είναι εις θέση να κάνει χρήση αυτής της εμπειρίας. Στα σχέδια του «Πρότυπου Προαστίου», είναι εκτός από την μετάβαση στον Κλεισθενικό δήμο, οι τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου. «Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος μας» δηλώνει υψηλά ιστάμενο στέλεχος της δημοτικής παράταξης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Από την άλλη πλευρά, η Συμμαχία Πολιτών , είναι αποφασισμένη να δώσει χρόνο στη νέα δημοτική αρχή. Μάλιστα, όπως δηλώνει κορυφαίο στέλεχός της, «θέλουμε για το καλό των δημοτών να αφήσουμε πίσω όσα μας χώριζαν και να βρούμε όσα μας ενώνουν». Δοθέντων τούτων, φαίνεται πως αμφότερες οι παρατάξεις βάζουν το καλό όλων μας, πάνω από τα ατομικά ή παραταξιακά συμφέροντά τους.

Γιατι είναι ασθενικός ο Δήμος

Ο Κλεισθένης, φέρνει ακυβερνησία. Το είχαν γράψει όλοι προεκλογικά, αποδεικνύεται στην πράξη μετεκλογικά . Η παράταξη του κ.Γαλάνη έχει 12 έδρες. Έντεκα έδρες έχει η παράταξη του κ.Ξυριδάκη. Ο κ.Κανελλάκης έχει 3 έδρες. Για να διοικηθεί ο δήμος, χρειάζεται 14 έδρες. Τουτέστιν, οι επιλογές του κ.Γαλάνη είναι οι εξής:

1)     Σύμπραξη με την παράταξη του κ.Κανελλάκη. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα ( με ψήφο κατά «συνείδηση» στα διάφορα θέματα που προκύπτουν).

2)     Σύμπραξη με την παράταξη του κ.Ξυριδάκη. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα ( με ψήφο κατά συνείδηση στα διάφορα θέματα που προκύπτουν).

Στα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί και το τρίτο σενάριο. Αυτό της άσκησης διοίκησης με την ανοχή των δύο ανωτέρων. Το πιο πιθανό σενάριο; Η μεταλαμπάδευση της εμπειρίας της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς επίσης και η ομαλή μετάβαση , ίσως, δώσει σταθερότητα στο δήμο μας.

Σκληρό ροκ ή ομόνοιαΌποιος ασκεί τη διοίκηση έχει και τη δυνατότητα να καθορίσει τους όρους του «παιχνιδιού». Όπως επίσης και τις αντιδράσεις στην άσκηση της διοίκησης.. Ο κ. Γαλάνης φαίνεται να θέλει ομόνοια και ενότητα στο δήμο. Όπως άλλωστε κάθε δήμαρχος στη θέση του το ίδιο θα ήθελε. Ο κ.Ξυριδάκης είναι ( όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του) αποφασισμένος να συνδράμει τη νέα διοίκηση να επιτύχει στο έργο της. Το αν θα γίνει η ομαλή μετάβαση, το αν θα καταφέρουν οι δύο παρατάξεις να έχουν μια συνεργασία, θα