Τι να κάνετε μόλις διαπιστώσετε ότι χάθηκε το κατοικίδιο σας

Της Μαρίνας Λυμπεροπούλου

Ας δούμε τι μπορεί να κάνει κάποιος πριν χάσει το κατοικίδιο του. Το βασικότερο είναι να τοποθετήσει ταμπελάκι στο περιλαίμιο του με τα στοιχεία του. Η πρώτη κίνηση που κάνει κάποιος μόλις βρει ένα σκύλο / γάτα, εφόσον φοράει περιλαίμιο είναι να κοιτάξει αν έχει πάνω στοιχεία επικοινωνίας. Στην περίπτωση αυτή η ταλαιπωρία ζώου – ιδιοκτήτη – εθελοντή τελειώνει άμεσα.

Αν παρόλαυτα χάσατε το κατοικίδιο σας πριν προλάβετε να βάλετε ταμπελάκι, δείτε ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε άμεσα ώστε να το βρείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

  • Επισκεφθείτε τα αγαπημένα του σημεία. Οι σκύλοι έχουν πάντα αγαπημένα σημεία. Αυτά μπορεί να είναι το πάρκο, το κατάστημα που παίρνετε την τροφή του, το σπίτι ενός φίλου που τον αγαπάει κ.α. Σκεφθείτε και μέρη όπως ταβερνάκια της περιοχής, καντίνες και φούρνους. Κοιτάξτε σε όλα αυτά τα σημεία πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Οι γάτες επίσης έχουν αγαπημένα μέρη, όπως το σημείο ταισμού των αδέσποτων γατιών της περιοχής, ή ο γειτονικός κήπος.

  • Αν αποτύχετε, μην απελπιστείτε, επιστρέψτε σπίτι και ηρεμήστε. Δημιουργήστε αφισούλες με φωτογραφία του ζώου σας, μία περιγραφή, όπως πότε χάθηκε, από ποια περιοχή χάθηκε, λίγα λόγια για το χαρακτήρα του (φοβάται, δαγκώνει, τρομάζει εύκολα κτλ) και τοποθετήστε τις σε κολώνες, σε κεντρικά σημεία, σε κτηνιατρεία, σε καταστήματα, σε περίπτερα, γενικά σε οποιοδήποτε σημείο έχετε τη δυνατότητα. Να ξέρετε ότι οι αφισούλες έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ζώα παγκοσμίως να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ακόμα και μετά από πολλές ημέρες.

  • Αναρτήστε την αφισούλα στο internet, είναι πολύ πιθανό κάποιος γείτονας σας να έχει δει το ζώο. Εξάλλου ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι πρώτα η πιο κοντινή περιοχή και όσο βλέπουμε ότι δεν έχουμε αποτέλεσμα στις κοντινές περιοχές, απομακρυνόμαστε.

  • Ενημερώστε τον Δήμο και τη φιλοζωική της περιοχής σας. Στοιχεία όπως τι περιλαίμιο φοράει, αν έχει μικροτσιπ καθώς και οι πληροφορίες που αναγράφονται στο αφισάκι, θα βοηθήσουν τους εθελοντές που θα ενημερωθούν σχετικά με το ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να πιαστεί το ζώο (με λουρί, με παγίδα, ίσως δε πρέπει να πιαστεί καθόλου κτλ).

  • Ζητήστε από οδοκαθαριστές, αλλά και από διανομείς, κηπουρούς και άλλους εργαζόμενους στο δρόμο, να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, στην περίπτωση που βρουν το ζώο σας, να σας ενημερώσουν.

Φροντίστε σε κάθε σας επικοινωνία να είστε ευγενικοί. Αν και δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να ασχοληθεί με το ζώο που χάθηκε, οι περισσότεροι θα βοηθήσουν από ευαισθησία προς το ζώο, όμως εσείς θέλετε να σας βοηθήσουν ακόμα και αυτοί που δεν τρέφουν ιδιαίτερα αισθήματα προς αυτά.