Κώστας Ζαχαριάδης : Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλεί ανασφάλεια

*Άρθρο του Κώστα Ζαχαριάδη στη Rosa

Τα κενά που αφήνει πίσω της η πολιτική της  κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα είναι πρωτοφανή. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων που όλες φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Covid-19, οικονομική πολιτική, στήριξη των μικρομεσαίων, ανεργία.  Είναι δύσκολο να απαριθμήσει κανείς τα κραυγαλέα λάθη της κυβέρνησης, γιατί είναι πολλά και αναπτύσσονται σε πολλά παράλληλα επίπεδα. Εικόνα χάους.

Ο τυφώνας «Ιανός» άφησε πίσω του καταστροφές, με την αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου να είναι αμήχανη,  καθυστερημένη, ανεπαρκής.

Ο κλάδος του τουρισμού κλείνει σε λίγο μια κάκιστη σεζόν, που επιβαρύνθηκε πέραν του COVID από την προχειρότητα για το άνοιγμά του και αβεβαιότητα λόγω συγκρουόμενων και πρόχειρων μέτρων στήριξης.

Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει μείζονα προβλήματα βιωσιμότητας, με αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό και πενιχρά έως ανύπαρκτα μέτρα στήριξης. Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που χρησιμοποιούν πολύ πιο γενναιόδωρα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται σταδιακά, με την κυβέρνηση να επιδοτεί την ανεργία και την ημι-απασχόληση, αντί να στηρίξει τους εργαζόμενους και να τονώσει την αγορά. Επιστρέφουμε δηλαδή σε συνθήκες οικονομίας και εργασίας που όχι μόνο  θυμίζουν μνημόνια αλλά και προχωρά παραπέρα  στο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνθηκών εργασίας τους.

Γκρεμίζει βήμα βήμα  ό,τι καλό καταφέραμε να χτίσουμε συλλογικά τα προηγούμενα χρόνια. Καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια και να διαμορφώσουμε σταθερά και υγιή δημοσιονομικά Αφήσαμε μαξιλάρι αποθέματος 37 δις για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Τα καλά αποτελέσματα του διαστήματος της καραντίνας έχουν εξανεμιστεί και μόλις «άνοιξε» η οικονομία, αποδείχθηκε η πλάνη της σημερινής κυβέρνησης για την πραγματική αγορά και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του ψάχνουν τρόπους να φορτώσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στους πολίτες. Στους 4 μήνες που χάθηκαν αντί να προσληφθούν εκπαιδευτικοί, αντί να αυξηθούν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, αντί να μειωθεί ο πληθυσμός των προσφύγων στα νησιά, αντί να ελέγχονται όλοι οι στρατεύσιμοι πριν καταταγούν, αντί να πάρει μέτρα για τους χώρους λατρείας, μας λέει ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο και μόνο οι πολίτες έχουν ευθύνες.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι: οι ευθύνες στους πολίτες.

Το επικοινωνιακό του σχέδιο είναι η μάσκα της  ατομικής ευθύνης να καλύψει το πρόσωπο των τραγικών κυβερνητικών παραλείψεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *